De massale import van plantaardige eiwitten in de Europese unie is geen onbesproken issue. Op jaarbasis importeert Europa 17 miljoen ton ruwe eiwitten uit landen als Brazilië, Argentinië en de VS. Het implementeren van insecten in voeder voor niet-herkauwers zou een optie zijn om onze zelfvoorzieningsgraad in eiwitbronnen op te krikken en volop de kaart te trekken van duurzaamheid in een sector die op dat gebied behoorlijk onder de loep wordt genomen.
Tom Vandenkendelaere (CD&V), Europarlementariër en lid van de landbouwcommissie, vindt dat het dringend tijd is om volop werk te maken van kringlooplandbouw én tegelijk zelfvoorzienend te worden, maar hiervoor moet er wel out of the box gedacht worden. “Insectenkweek voor veevoeder is meer dan een oplossing, het is de toekomst”, aldus Tom Vandenkendelaere.
In Brussel worden er momenteel op technisch niveau gesprekken gevoerd over de toelating van insecten in voeder voor niet-herkauwers. Dat meldt Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis in antwoord op schriftelijke vragen van de Tom Vandenkendelaere.
Sinds 2017 worden insecten reeds toegepast in visvoeders. De Europese Commissie, zo meldt Andriukaitis, werkt nu aan de uitbreiding van de toelating van insecteneiwit als voer voor andere niet-herkauwers zoals pluimvee. Hoe snel de toelating er is hangt mede af van de discussie op technisch niveau, waarmee al een eerste stap is gezet, aldus Andriukaitis.
Tekst: Pluimvee – Bron: EVP