Actualiteit

Belgische ophokplicht binnenkort opgeheven, Nederlandse ophokplicht blijft van kracht

Belgische ophokplicht binnenkort opgeheven, Nederlandse ophokplicht blijft van kracht

In België zal de ophokplicht voor commerciële bedrijven vervallen op 20 april, dit indien er zich geen significante bedreigingen meer voordoen. In Nederland zal deze echter van kracht blijven. Dit heeft minister van Landbouw Carola Schouten besloten op basis van advies van de deskundigengroep dierziekten.

Verval Belgische maatregelen AI H5         

Met het opheffen van de ophokplicht op 6 april voor pluimvee van hobbyhouders, zette het FAVV een eerste stap in hun gefaseerd stappenplan voor het opheffen van de AI-maatregelen.

Indien er zich geen significante bedreigingen meer voordoen zal vanaf 20 april de ophokplicht voor commerciële bedrijven komen te vervallen. Dit net als de derogatiemaatregel voor het uitladen (geen voorafmelding meer), alsook het verbod op bijéénkomsten van pluimvee.

Een besmetting bij wilde vogels houdt niet direct in dat de vervolgstappen zouden uitgesteld worden en is zodoende afhankelijke van de specifieke situatie. Het opheffen van het verplicht binnen voederen en drenken zal de enige maatregel zijn die langer zal aangehouden worden dan 20 april, daar dit een grote trigger is voor wilde vogels.

Nederlandse maatregelen blijven van kracht

De Nederlandse deskundigengroep schatte het risico dat een pluimveebedrijf wordt besmet met hoogpathogene vogelgriep (HPAI) op 24 maart, toen ze overlegden, iets lager in dan in januari 2021, maar het is nog altijd hoog, omdat het virus nog steeds circuleert in wilde vogels in Nederland.

Het aantal besmette vogels in Nederland neemt wel af, maar er is wel een kleine kans dat trekvogels vanuit de besmette regio in Frankrijk naar Nederland komen. Bovendien is de watertemperatuur nog laag. Het vogelgriepvrius kan daardoor in water lang overleven, aldus de deskundigen.

In januari en februari bleek 15 tot 18% van de dode vogels die werden ingestuurd naar Wageningen Bioveterinary Research besmet met HPAI. Op dit moment blijkt ongeveer 10% van de ingestuurde vogels positief voor HPAI-virus. Het gaat vooral om roofvogels zoals buizerds en slechtvalken en aaseters zoals meeuwen. Eerder werd het virus vooral aangetroffen bij watervogels. Het type virus dat wordt aangetroffen blijkt te veranderen. Eerder werd hoofdzakelijk het H5N8-virus gevonden, het virustype dat ook bij pluimveebedrijven werd aangetroffen. Inmiddels is bij wilde vogels afgelopen maanden ook H5N3-, H5N1-, en H5N4-virussen gevonden.

Eind april zal de deskundigengroep in Nederland een nieuwe analyse maken van het risico. Ondertussen moeten Nederlandse pluimveehouders met uitloop al sinds 11 februari hun uitloopeieren als goedkopere scharreleieren afzetten.

Herwinning AI-vrij statuut

Wat het OIE statuut betreft, moet er een termijn van 3 maanden na de eerste reiniging en ontsmetting van de laatste haard in dat land in rekening gebracht worden. België kan zodoende zijn AI-vrij statuut herwinnen vanaf 29 april, Nederland pas vanaf 24 juni 2021. Het bekomen van het AI vrij statuut houdt niet direct in dat derde landen automatisch hun grenzen terug openen.

Tekst: Pluimvee – Bron: FAVV/Boederij – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Dierengezondheid