Actualiteit

Belgisch kweekvleesbedrijf legt de boeken neer

Belgisch kweekvleesbedrijf legt de boeken neer

Peace of Meat, het Antwerpse bedrijf dat bekend stond als pionier voor kweekvlees, legt de boeken neer. De Antwerpse handelsrechter heeft ondertussen het faillissement uitgesproken. Peace of Meat ging snel kopje onder nadat het Israëlische moederbedrijf geen toekomst meer zag in het bedrijf en besloot om de geldkraan dicht te draaien.

 

Het Antwerpse Peace of Meat, de start-up van Dirk Von Heinrichshors, zette een technologie op om op basis van stamcellen geoogst uit bloed van bevruchte eieren, in bioreactoren om te zetten in dierlijke vetten. Het bedrijf ging er prat op door te stellen dat zij had uitgevonden hoe ze op deze manier op industriële schaal vlees zou kunnen produceren. De textuur en sappigheid van dit product zou gelijk zijn aan dat van echt vlees. En dit alles zonder genetische modificatie.

 

Investeerder

 

Het Israëlische bedrijf MeaTech 3D zag brood in het Antwerpse bedrijf. Dit bedrijf experimenteert met het 3D-printen van vleesalternatieven. Eind 2020 legde ze 15.000.000 euro op tafel om de Antwerpse foodtech-onderneming over te nemen. De ambities bleven na de overname torenhoog. Peace of Meat wilde op termijn verschillende soorten kweekvlees op industriële schaal produceren, om zo uit te groeien tot een wereldwijde koploper in dit marktsegment. Echter, 2,5 jaar na de overname was het vertrouwen reeds verdampt. Onlangs draaide het moederbedrijf, om onduidelijke redenen, de geldkraan richting Antwerpen dicht. Het gevolg was dat de Antwerpse handelsrechter het faillissement uitsprak.

 

Italië verbiedt kweekvlees

 

De Italiaanse regering wil dierlijk voedsel verbieden dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt, zoals vlees dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Daarmee wordt onder meer de verkoop van kweekvlees in het land verboden. Volgens landbouwminister Francesco Lollobrigida garanderen zulke producten onvoldoende “kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie”. De boete voor de verkoop van synthetisch voedsel bedraag €10.000 tot €60.000.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb/De Tijd – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving