Actualiteit

Beleidsnota’s Brouns uitgelicht

Beleidsnota’s Brouns uitgelicht

Vilt heeft de beleidsnota van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Brouns, die eind november werd voorgesteld, uitgelicht en bekeek of het om duidelijke acties betrof of vage intenties.

 

Op vlak van Landbouw hebben (Europese) ambities maar kans van slagen als ze gecombineerd worden met rentabiliteit, competitiviteit en het psycho-sociale welzijn van de ondernemers. Terwijl op vlak van Omgeving kan er maar sprake zijn van verduurzaming als de strategische autonomie niet in het gedrang wordt gebracht.

 

In zijn nota’s focust hij onder meer op:

 

  • Een flexibel EU beleid waar het vormen van allianties met andere lidstaten cruciaal zal zijn om de Vlaamse eigenheid duidelijk kenbaar te maken aan Europa.          
  • Iedereen heeft de mond vol van een (Europees) Level playing field, geheel terecht!, wat dan natuurlijk ook niet ontbrak in de nota van Brouns. Al is het voor sommigen niet helemaal duidelijk hoe de minister dit precies zal concretiseren.
  • Administratieve vereenvoudiging: de regeldrift en overbodige administratieve lasten reduceren. Iets wat reeds werd afgesproken in het regeerakkoord en waarvan er binnen het jaar een actieplan van zou voorgelegd worden. Voorwaarde dient wel te zijn dat het niet mag leiden tot een afzwakking van het milieubeschermingsniveau. De oppositie is wantrouwig, verwijzend naar eerdere (2009, 2014) actieplannen die slechts een gering effect hadden.
  • Op vlak klimaat wil Brouns samen met de andere bevoegde ministers een actieplatform lanceren dat enerzijds zal bijdragen aan de ontwikkeling van een duidelijke Vlaamse visie op koolstofverwijdering en carbon farming, en anderzijds de samenwerking en bundeling van informatie zal bevorderen, zodat versnippering van inspanningen en middelen wordt vermeden.

 

De inzet op vlak van biodiversiteit zal in functie zijn van de Europese natuurherstelwet en andere multilaterale milieu-akkoorden, rekening houdend met de Vlaams eigenheid die vervat zou moeten worden in de afwijkingsmogelijkheden.

 

Inzake stikstof en het luchtbeleid wordt het cruciaal om de emissies te meten en te monitoren. Ook de doelstellingen van PAS worden nog eens herhaald: “We zetten in op de omvorming of, waar dit niet lukt, de stopzetting van de piekbelasters, de uitvoering van de vrijwillige (gedeeltelijke) stopzettingsregelingen van de varkenshouderijen, de aanpak in de maatwerkgebieden, de versnelde invoering van de nulbemesting in habitatrichtlijngebieden (SBZ-H) in groene bestemmingen, de afroming van de nutriëntenemissierechten (NER) bij overdracht en het maximale gebruik van emissiereducerende technieken of systeeminnovaties.”

 

Brouns wil de inspanning met betrekking tot de instandhoudingsdoelen om uiterlijk tegen 2026 de allocatie te bereiken van de natuurdoelen in habitatrichtlijngebieden (SBZ-H) nabij piekbelasters en tegen uiterlijk eind 2030 voor de overige habitats verder zetten.

 

            Hij hamert op het gegeven dat alles haalbaar en betaalbaar moet blijven.

 

  • Daarnaast focust de minister nog op actiepunten om tot een betere marktpositie en ondernemerschap te komen. Dient er meer perspectief te komen voor jonge starters en moet de consument betrokken worden bij de transitie om het een slaagkans te geven. Verder geeft hij aan werk te zullen maken aan de langetermijnvisie i.s.m. de middenveldorganisaties en heeft hij oog voor het gevoelige maar cruciale topic omtrent grond.

 

Voor wie interesse heeft om de volledige nota door te nemen kan deze hier vinden.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën