Actualiteit

Ammoniakuitstoot trager groeiende vleeskuikens vele malen hoger

Ammoniakuitstoot trager groeiende vleeskuikens vele malen hoger

Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij te Geel zijn binnen het project OptiWel-Emis meerdere rondes vleeskuikens opgezet om te kijken wat de effecten zijn op vlak van emissie - met name van ammoniak - indien men zou overschakelen op trager groeiende vleeskuikens. Dit in kader van de groeiende belangstelling in het European Chicken Commitment. De resultaten zijn echter opmerkelijk te noemen en laten het hele ECC verhaal met de gekende stikstofproblematiek wankelen.

 

Tijdens het onderzoek zijn zowel reguliere als trager groeiende vleeskuikens opgezet. Bij beide type kuikens werd zowel gewerkt met een maximale bezetting van 30 kilogram als met 42 kilogram per vierkante meter. Ook werd gekozen voor een duur van maximaal 42 dagen voor reguliere kuikens of 49 dagen voor trager groeiende kuikens, zowel met als zonder uitladen.

 

De ammoniakuitstoot van de eerste ronde kan door een serieuze Reo-infectie misschien nog in vraag gesteld worden, maar de vervolgrondes laten geen ruimte voor enige twijfel waarbij de factor voor NH3 per vierkante meter per jaar respectievelijk 2,54; 2,68 en 3,38 bedroeg. Het effect van de seizoen laat zich hier dus duidelijk gelden met uitschieters in de zomerperiode. Alsook de voederconversie was aanzienlijk hoger. De trager groeiende kuikens scoorden op de welzijnsonderdelen voetzoollaesies, hakken en loopgedrag beter, al waren de verschillen minimaal.

 

“Met een ammoniakuitstoot die tot meer dan twee maal groter is bij trager groeiende vleeskippen dan bij conventionele vleeskippen EN een hogere voederconversie - minder efficiënt gebruik van grondstoffen – moet zowel de politiek als de retail zich eens herbronnen of dit wel de weg is die men wil inslaan. Bovendien voorspellen ze dit jaar een wereldwijde toename van de consumptie van kippenvlees met 2,5-3%. Een trend die zal blijven toenemen. Om de impact op het milieu te verlagen moet er net efficiënter geproduceerd te worden. En wij zouden gaan terug vallen op trager groeiende en minder efficiënte vleeskippen? Oekraïne, Brazilië, … zullen met alle plezier aan de vrijgekomen vraag voldoen.”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.

 

Tekst: Pluimvee – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , Onderzoek