De tweede vernieuwde versie van de Agridagen heeft de hoog gespannen verwachtingen ingelost. Met 200 standhouders werd een record neergezet. Bovendien lag ook de bezoekersstroom, vergeleken met de toch al succesvolle editie van 2016, gevoelig hoger. De pluimveehouderij, die, laten we het niet vergeten, aan de basis ligt van dit evenement, blijft binnen het concept van de vakbeurs een belangrijke pijler die ons als erfgenamen van de vroegere “Pluimveedagen van Geel” toch het gevoel geeft dat de Agridagen voor een groot stuk van ons zijn.
Unieke locatie
Ravels en de voormalige militaire luchtvaartbasis “Weelde depot” mag dan wel een beetje geïsoleerd in de Kempen liggen, feit is dat deze locatie, thans eigendom van de gemeente Ravels, veel potentieel heeft. De voormalige landingsbanen doen dienst als eindeloze parking. De vier hallen die voor de Agridagen werden weerhouden zijn volwaardige expositieruimtes die efficiënt kunnen verwarmd worden. Door een systeem van overdekte sassen worden de vier tentoonstellingsruimtes naadloos met mekaar verbonden.
Michel Christiaens, algemeen directeur van het Agribex, was onder de indruk van het complex. Agribex organiseert naast het Brussels landbouwsalon ook een openluchtdemonstratie: “Demogroen”. Ravels zou wel eens keurig kunnen passen in het plaatje van deze organisatie die in het verleden in de buurt van de Heizel plaats had.
Wij vingen slechts een klein negatief punt op bij sommige standhouders; de soms te beperkte wifi-ontvangst. Een nadeel voor bedrijven die vooral tijdens hun presentaties afhankelijk zijn van de nieuwste technologie.
Lonken naar Nederland
De opening had rond 16 uur plaats in de “black box” die in paleis 5 werd geïnstalleerd. Deze ruimte fungeerde trouwens ook voor de seminaries en stond ter beschikking van bedrijven en instellingen.
Agridagen-voorzitter Georges Van Keerberghen wees in zijn inleiding op de voorspoedige koers die de Agridagen vaart; 15% meer standhouders en tweederde van de deelnemers van de editie 2016 die vrij snel inschreven voor de tweede editie.
“We hebben intussen,” zei Van Keerberghen, “ons team uitgebreid en aangepast. Dit jaar hebben we de Nederlandse landbouworganisatie ZLTO bij de Agridagen betrokken. Voor de volgende uitgave, die van 2020, wordt ZLTO een volwaardige partner zodat deze beurs, die zo dicht bij de Nederlandse grens ligt, kan uitgroeien tot een evenement dat intensieve veehouders in beide landen boeit.”
Burgemeester Walter Luyten wees in zijn toespraak op het landbouwbelang van zijn gemeente; een impact die we al uit de doeken deden in ons nummer van vorige maand.
Voor Wim Vranken, verantwoordelijke landbouw bij Crelan, is en blijft de landbouwsector een sociaal/economische pijler die perfect past in het beleid van de financiële instelling. “De landbouwer,” zei Vranken, “is de rentmeester van de open ruimte.”
Vranken peilde ook naar de succesformule die de Agridagen uniek maakt. “We leven in het digitale tijdperk,” vervolgde Vranken, “maar het persoonlijk contact, dat je via een bezoek aan deze beurs ervaart, blijft toch belangrijk. Wij openen als bank 120 agro/businesscentra waar klanten met al hun vragen terecht kunnen. Naast het contact denk ik dat de seminaries op deze Agridagen bijdragen aan het succes van de vakbeurs.”
Vranken wees verder op de rol van de verantwoordelijkheid van de keten die moet waken over kwaliteit en gebaat is met tevreden consumenten. De landbouwer en veehouder moeten vandaag leren werken met randvoorwaarden. Imago is meer dan ooit belangrijk.
Populisme niet doorgebroken
Gastspreker van de dag was Europees commissaris Marianne Thyssen die blijkbaar wist dat ze in de “black box” moest optreden. Volledig in het zwart gekleed sprak ze het publiek toe.
“Boeren,” zei Thyssen, “zorgen vandaag voor veel banen in Europa. Jullie zijn met 22 miljoen. Europa zat een tijdje geleden in een dipje maar het populisme, dat het overlijdensbericht van Europa al voorbarig publiceerde, brak niet door. Europa is met hoop opgeveerd. Met een werkloosheidcijfer van 7,2% hebben we het beste resultaat van de laatste tien jaar.
Mercosur: 300 consumenten
“Op het vlak van internationale landbouwakkoorden staan we met Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paragay en Uruguay) voor een belangrijke doorbraak die er voor zorgt dat Europa straks toegang krijgt tot een consumentenmarkt van 300 miljoen mensen. Uiteraard betekent dit ook dat wij uit die landen invoeren maar alle producten moeten aan onze strenge Europese normen beantwoorden.”
Marianne Thyssen bleef uiteraard ook stilstaan bij de Brexit die vanaf maart 2019 ingaat om na een korte overgangsperiode in 2020 af te lopen. Wat de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk betreft vermoedt Thyssen dat een vrijhandelsakkoord met het UK tot de mogelijkheden behoort. Het vertrek van Engeland heeft ook een keerzijde; Europa mist 12 tot 15 miljard inkomsten per jaar.
“Dat zorgt voor een gat in de begroting,” stelt Thyssen. “Om beter te functioneren heeft Europa, dat vandaag “slechts” 1% krijgt van het BNP, meer middelen nodig. De financiering van de landbouw ziet er iets minder rooskleurig uit. Wij stellen vast dat 20% van de boeren 80% van de middelen krijgt. Wij zijn voorstander van een steun voor de echte boeren; grote bedrijven zullen in de toekomst iets minder steun krijgen.”
Marianne Thyssen sloot af met de hervorming van het landbouwbeleid.
“De laatste hervorming dateert van 2013 maar intussen is er veel veranderd. We zijn binnen Europa voorstander van een vitale landbouwsector. We hebben die relatie in het verleden intens opgebouwd; we zullen ook de toekomst samen aan de weg timmeren.”
Na de diverse toespraken werden de Agridagen tijdens een ruim bijgewoonde receptie voor geopend verklaard.