“Geef de boeren rechtszekerheid en een gelijk speelveld en ze zullen hun eigen plan wel trekken”
Danny: “Op dit moment is de rechtszekerheid, of beter gezegd de rechtsonzekerheid, de grootste bedreiging, waardoor er geen investeringen gedaan worden. Er is dan wel een stikstofdecreet overeengekomen en met technologieën is het mogelijk om aan de voorziene stikstofreducties van 60 procent te voldoen, toch vrees ik dat er bij de vergunningsaanvraag nog genoeg munitie is voor partijen als Dryade om bezwaar in te dienen. Er kunnen nog andere redenen aangehaald worden dan stikstof om een vergunning te betwisten, zoals bijvoorbeeld geurhinder en dan ben je zo maar weer twee jaar vertraagd.
“Daarnaast neemt de administratielast en de regeldruk steeds verder toe. Ik ben twee uur per dag bezig met administratie, tijd die ik liever besteed aan mijn bedrijf. De veranderende regelgeving brengt eveneens veel rechtsonzekerheid met zich mee. De regels worden steeds strenger op gebied van dierenwelzijn, klimaat en milieu. Deze regelgeving staat in contrast met het handelsbeleid van de EU. Er worden vrijhandelsakkoorden afgesloten met landen waar de productiestandaarden veel minder streng zijn. Zo komen er bijvoorbeeld eieren uit Oekraïne van kippen die gehuisvest zijn in de klassieke batterijen die hier in 2012 verboden zijn en daar naartoe geëxporteerd werden.”
Luc: “Rechtsonzekerheid en steeds strengere regels in vergelijking met het buitenland is de bron van de boerenonvrede van de voorbije week. Geef de boeren rechtszekerheid en een gelijk speelveld en ze kunnen hun eigen plan wel trekken. Al die subsidies en regels ontnemen de boeren, die ondernemers zijn, hun vrijheid en werken contraproductief. Ze ondersteunen niet de boeren maar enkel het bureaucratenbeleid van de EU. En dit laatste staat veel te ver van de praktijk. Men spreekt altijd maar van de Green Deal en van Farm-to-Fork, maar komt dit de producenten ten goede? Integendeel, het polariseert verder de landbouw tegenover de natuur, die in feite twee bondgenoten zouden moeten zijn.
Voldoende en veilig voeding produceren in de EU in een landschappelijk aangenaam kader moet de doelstelling zijn. Maar bepaalde instanties willen terug naar bokrijkachtige toestanden. De les dat Poetin de gaskraan kan dichtdraaien of dat iedereen mondmaskers moest proberen te fabriceren, is blijkbaar snel vergeten. Nochtans, na nauwelijks drie dagen boerenblokkades waren er al vele rekken leeg in de grootwarenhuizen.
Is dat ook jullie visie op de boerenprotesten van vorige week?
Danny: “Het gebrek aan rechtszekerheid en administratieve regeldruk is inderdaad de reden dat boeren vorige week op straat kwamen, niet hun financiële bestaanszekerheid. In de media hebben groepen als het Boerenforum, die maar een klein gedeelte van de landbouwers representeren, de onvrede onterecht geframed als een strijd voor gewaarborgd inkomen. Ook minister van Omgeving Zuhal Demir heeft het op de prijzen gegooid om zo de aandacht af te leiden van de ware oorzaak. Rechtszekerheid en een ongelijk speelveld met importproducten is het grootste probleem van de landbouw.”
Luc: “Er is juist behoefte aan innovatie en vernieuwing om het dierenwelzijn te verbeteren en de klimaatafdruk terug te brengen, maar deze kans krijgt onze sector niet. Als deze efficiëntieslag wel gemaakt wordt in het buitenland, dan komt onze concurrentiepositie nog verder in gevaar.
Voor het volledige interview verwijzen we naar het Vilt-artikel.