Reduceren de innovatieve stalsystemen daadwerkelijk zoveel als we mogen verwachten? Een nieuw wetenschappelijk rapport stelt vast dat dit niet altijd zo is waardoor de emissiefactoren onder vuur liggen. Een rapport dat ook Vlaanderen niet ontgaan is. Want als het regent in Nederland, dan druppelt het in Vlaanderen. Nu ook de Raad van State vraagtekens zet, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de ganse lijsten geherevalueerd zal worden. Het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij (WeComV) zal zich hier verder over moeten buigen.
De Raad van State stelde in zijn advies over het ontwerp van stikstofdecreet dat “er twijfel lijkt te kunnen rijzen over de vraag of kan worden gegarandeerd dat er wetenschappelijk gezien redelijkerwijs geen twijfel bestaat over de doeltreffendheid van de huidige ammoniakemissiereducerende maatregelen. Niet elke redelijke wetenschappelijke twijfel lijkt te kunnen worden weggenomen over de emissiereducerende technieken van de huidige AEA-lijst en PAS-lijst. Bij gebrek aan zekerheid hierover lijken deze maatregelen in het licht van artikel 6 van de habitatrichtlijn niet zonder meer in rekening te kunnen worden gebracht.”
Er zou dus geen wetenschappelijke consensus zijn over de doeltreffendheid van de huidige AEA- en PAS-maatregelen. Hierbij verwijst de Raad van State naar een recent WUR-rapport rond de herziening van de kritische depositiewaarden in de Nederlandse habitatrichtlijnen en een uitspraak van de Raad van State van Nederland.
De activiteiten van het WeComV en hun advies over elk individueel dossier kan opgevolgd worden via hun site.
Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: VILT/Pluimvee – Foto: Shutterstock