In een conceptvoorstel voor aanpassing van de handelsnormen voor eieren wilt de Europese Commissie een einde maken aan het afwaarderen van vrije-uitloopeieren na zestien weken ophokplicht. Nu moeten eieren van opgehokte vrije-uitloopkippen na zestien weken ophokplicht worden afgewaardeerd tot scharrelei. Legpluimveehouders lopen daardoor aanzienlijke inkomsten mis.
In Nederland alleen al is de ophokplicht in 10 van de 20 regio’s nog steeds van kracht, dit in totaal al voor tien maanden. Maar eveneens in België werd de 16 weken termijn overschreden. Aangezien de ophokplicht steeds langer aansleept door de aanhoudende druk van vogelgriep, wordt de termijn van 16 weken in het algemeen steeds vaker overschreden. Door deze overschrijding moeten legpluimveehouders met vrije uitloophennen hun eieren afwaarderen wat nefast is voor hun businessmodel. Vanuit onze organisatie, eveneens vanuit andere belangenverdedigingsorganisaties in binnen –en buitenland kwam er behoorlijk wat vraag om deze regeling heruit te werken. Biologische eieren mogen namelijk ook als de kippen door de ophokplicht langdurig niet naar buiten kunnen het predicaat biologisch blijven behouden. Als de ophokplicht voortkomt uit EU-wetgeving, mag dat straks mogelijk dus ook voor vrije-uitloopeieren.
Het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is
Al mag er nog niet te vroeg victorie gekraaid worden. Verwacht wordt dat het Europese Parlement en de Raad van Ministers zich in het vierde kwartaal over het voorstel zullen buigen. Het Europarlement moet natuurlijk nog instemmen, al lieten verschillende vertegenwoordigers van verschillende fracties in het Europarlement zich in februari al genegen voor de wijziging van de handelsnormen. Het segment vrij uitloop is echter niet in elke EU-lidstaat even groot, wat mogelijks een invloed kan hebben op hun stem daar ze hun eigen markt zullen willen beschermen. Kanttekening is wel dat, in tegenstelling tot andere jaren, ook landen als Frankrijk, Italië en Spanje geconfronteerd werden met ophokplichten die de zestien weken overschreden.
“Het is koffiedik kijken hoe de stemming zal verlopen, al is het uitermate positief dat dit überhaupt al ter stemming voorligt. Vogelgriep en de nefaste gevolgen bij het overschrijden van de 16 weken termijn is nu meer dan ooit een Europees probleem i.p.v. de problematiek van een individuele lidstaat, wat in ons voordeel is”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.
Tekst: Pluimvee - Bron: Boerderij - Foto: Shutterstock