Actualiteit

Ophokplicht niet langer van kracht

Ophokplicht niet langer van kracht

Minister Clarinval versoepelt de preventieve maatregelen, die zijn geactiveerd in het kader van de periode van verhoogd risico voor vogelgriep. Vanaf zaterdag 10 juni komt zo de ophokverplichting voor pluimvee en vogels van geregistreerde houderijen te vervallen.

Concreet komt het erop neer dat:

  • Buiten de hoogrisico zones met veel wilde watervogels (de zgn. gevoelige natuurgebieden terug te vinden op de website):
     
    • is het voor geregistreerde houderijen niet meer verplicht om hun pluimvee en vogels op te hokken of onder netten te houden (voor particuliere houders was er sowieso geen ophokplicht van kracht).
    • is het voor particuliere en professionele houders niet meer verplicht om pluimvee en vogels binnen of onder netten te drenken en kan er voor het drenken opnieuw oppervlaktewater worden gebruikt.
       
  • De andere preventieve maatregelen blijven nog wel behouden, onder meer:
     
    • Alle pluimvee en vogels moeten nog steeds binnen of onder netten worden gevoederd.
    • Op geregistreerde houderijen blijft het verhoogd toezicht (insturen van monsters aan DGZ/ARSIA bij legdaling, verhoogde sterfte, verminderde voeder- en waterconsumptie) onverminderd van kracht.
    • Voor slachtpluimvee blijft de uitlaadregeling onveranderd behouden.

Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden in het document in bijlage.

Deze versoepelingen zijn mogelijk omdat in de afgelopen maanden de epidemiologische situatie duidelijk is verbeterd. De laatste uitbraak op een commerciële houderij dateert reeds van eind februari. De beperkingszones rond deze uitbraak werden eind maart opgeheven. Nadien werden nog enkel 5 besmettingen in kleinere hobbyhouderijen vastgesteld, waarvan de laatste dateert van 11 april.

Opnieuw vrije uitloopeieren!

Dit betekent dat leghennen vanaf zaterdag 10 juni de vrije uitloop terug mogen betreden. Van zodra de leghennen weer dagelijks de hele dag toegang hebben tot de vrije uitloop, mogen de eieren van deze leghennen terug verhandeld worden als vrije uitloop-eieren en bijgevolg gestempeld worden met code 1. Eieren die ten gevolge van de ophokplicht gestempeld werden met code 2 in plaats van met code 1, mogen dus terug gestempeld worden met code 1 en verpakt worden in de reguliere doosjes voor vrije uitloop.

Bron: FAVV/Departement voor Landbouw en visserij  – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Dierengezondheid