Actualiteit

Goedkeuring stikstofdecreet nog voor kerst?

Goedkeuring stikstofdecreet nog voor kerst?

Het stikstofdecreet is dinsdag ingediend in het Vlaams parlement. Dat bevestigt cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy. De tekst werd dinsdag ingediend door de fractieleiders van de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en cd&v. Het gaat om de vertaling van het akkoord dat de Vlaamse regering midden november sloot.

 

De betrokken ministers Zuhal Demir (N-VA), Jo Brouns (cd&v) en Gwendolyn Rutten (Open Vld), de drie meerderheidsfractieleiders en een hoop medewerkers vergaderden het hele weekend en ook maandagnacht nog over de tekst die het akkoord van november in wetgeving moet omzetten. Aan de afspraken is niets fundamenteels meer veranderd, valt te horen, maar het omzetten van de grote principes in concrete afspraken was wel een huzarenstukje.

 

Concreet gaat het om een amendement van de meerderheidspartijen op het stikstofdecreet dat N-VA en Open Vld, zonder cd&v, in het Vlaams parlement hadden ingediend. Dat amendement vervangt in feite het hele decreet dat in juli werd ingediend en waarop een zeer kritisch advies kwam van de Raad van State. Het amendement moet volgens de meerderheidspartijen tegemoet moet komen aan de opmerkingen die de Raad van State eerder had.

 

De indieners hebben dinsdag meteen ook spoedadvies van de Raad van State gevraagd. Die heeft nu vijf dagen de tijd om een advies te formuleren, al kan het rechtscollege ook verwijzen naar het eerdere advies dat het gegeven heeft. Volgens Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts, die bij de onderhandelingen over het laatste stikstofakkoord betrokken was, houdt men er rekening mee dat de Raad van State opnieuw valt over de 'vergunningen op krediet' die de Vlaamse overheid aan de hand van het decreet zou kunnen afleveren. Maar de drie externe juristen die Vlaanderen heeft aangetrokken om het dossier vlot te trekken, zijn het volgens Coenegrachts niet eens met die interpretatie.

 

Het stikstofakkoord van november was al de derde deal in twee jaar tijd. De Vlaamse regering raakte het toen eens om de reductiemaatregelen uit het akkoord van maart van dit jaar te behouden, net als de vergunningsdrempels voor industrie en landbouw. De onvergunbaarheidsdrempel voor landbouwbedrijven verdween wel, net als de verplichte sluiting in 2030 voor de veelbesproken lijst met rode bedrijven. Tot slot komt er een mogelijkheid tot 'extern salderen', waardoor een landbouwer de uitstootrechten van een collega die ermee stopt kan overnemen.

 

Als de Raad van State een advies formuleert binnen de vijf dagen, dan zou dat advies er komende dinsdag al kunnen zijn. Dat betekent dat de tekst in principe nog voor het einde van het jaar kan worden goedgekeurd in de plenaire zitting van het Vlaams parlement, al is het de vraag of dat ook effectief zal lukken. Afhankelijk van de uitkomst van het spoedeisend advies, kunnen de parlementsleden nog steeds een diepgaander advies vragen aan de Raad van State. Wanneer één derde van de parlementsleden zich achter die vraag schaart, dan duurt het nog zeker 30 dagen vooraleer het stikstofdecreet gestemd kan worden.

 

Tekst: VILT – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving