Actualiteit

EU ontvangt à volonté Braziliaanse salmonellakippen

EU ontvangt à volonté Braziliaanse salmonellakippen

Uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) en de Britse krant The Guardian blijkt dat één op de vijf bevroren kippen, geïmporteerd vanuit Brazilië, ’s werelds grootste exporteur van bevroren kip ter wereld, besmet is met Salmonella.

Brazilië exporteert jaarlijks voor circa 1 miljard dollar aan kippenvlees naar de Europese Unie, maar heeft zodoende af te rekenen met heel wat salmonellabesmettingen. Het percentage van 20 % staat in schril contrast met de slechte enkele procenten in België. In de meeste gevallen worden ladingen met Salmonella besmette kip teruggestuurd, waar het in vele gevallen alsnog in de Braziliaanse voedingsketen terecht komt.

De meeste kip die naar Europa wordt verscheept, is afkomstig van de grootste spelers van Brazilië: JBS en BRF, of één van hun dochterondernemingen. De pluimvee-industrie in Brazilië is een nationaal en wereldwijd succesverhaal geweest en stelt meer dan 3,6 miljoen mensen direct of indirect in dienst. Per jaar exporteert het land meer dan 4,3 miljoen ton kip over de hele wereld.

Al heeft de reputatie van de Braziliaanse vleesindustrie een paar ernstige klappen gekregen. Zo kwam Brazilië in maart 2017 nog in opspraak door een schandaal dat bekend staat als ‘weak flesh’. Braziliaanse inspecteurs zouden steekpenningen hebben ontvangen in ruil voor de ondertekening bij minderwaardig vlees, waaronder salmonella besmet vlees. Daarnaast besloot de Europese Commissie vorig jaar al om kip en ander vlees van twintig Braziliaanse bedrijven te weigeren nadat er salmonella was aangetroffen. Hierdoor daalde de import van Braziliaans pluimvee gevoelig, al is deze terug volop aan het aantrekken.

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimvee/Vilt

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen