Actualiteit

Dreiging hoog pathogene vogelgriepvirus nog niet geweken

Dreiging hoog pathogene vogelgriepvirus nog niet geweken

Ondanks het feit dat er tot op heden geen echte uitbraken zijn geweest met het hoog pathogene vogelgriepvirus (HPAI), is het virus nog steeds in Europa aanwezig. Dit stelt viroloog Ron Fouchier van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Recent werd er nog HPAI gevonden in een wilde vogel in Denemarken en enkele maanden geleden ook in Nederland.

HPAI dreiging

De voorbije jaren werd vooral Nederland zwaar getroffen door de vogelgriep, desondanks blijft het er nu bijzonder rustig. Volgens viroloog Ron Fouchier voornamelijk te wijten doordat er minder HPAI circuleert bij wilde vogels in Nederland en de verhoogde biosecurity. Jan Brok, voormalig vakbondsbestuurder en secretaris van de Nederlands Vakbond Pluimveehouders (NVP), is echter van mening dat de belangrijkste oorzaak te vinden is in het droge weer die we tijdens de zomer en herfst gekend hebben. Toen het nadien begon te regenen, duurde het enige tijd vooraleer er plassen ontstonden waar trekvogels zich konden vestigden. “Vooral natte perioden, gecombineerd met koude, verhoogt het risico”, volgens Jan Brok. “De HPAI dreiging is zodoende zeker reëel te noemen”.

HPAI monitoring

Hoe het momenteel daadwerkelijk gesteld is met de HPAI onder de wilde vogels in Nederland kan Fouchier niet met zekerheid zeggen. De laatste melding van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) Lelystad dateert al van augustus 2018, maar in Nederland wordt er niet meer actief gemeten, waardoor de huidige stand van zaken niet gekend is. Als er groepen vogels dood worden aangetroffen dan worden deze getest door WBVR, de zogenaamde passieve surveillance. Passieve surveillance is een perfecte indicatie als het virus ook daadwerkelijk dodelijk is voor wilde vogels, maar laat ons in het ongewisse als het virus mild is voor wilde vogels. Dit was onder meer het geval in 2014/2015 toen het virus wel dodelijk was voor pluimvee maar niet voor eenden. De actieve surveillance wordt niet langer ondersteund in Nederland. Het lab van Fouchier doet echter nog wel wat onderzoeksprojecten bij eenden en meeuwen, in deze researchprojecten werden er recent geen HPAI-virussen meer aangetroffen.

Tekst: Pluimvee/Eigen verslaggeving – Bron: Pluimveeweb

Te vinden in: Leghennen , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij , Dierengeneeskunde , Onderzoek