Actualiteit

Tweede fase van AI-versoepelingen treedt in werking

Tweede fase van AI-versoepelingen treedt in werking

Nadat een nieuw geval van het H5N8-vogelgriepvirus opdook werd de tweede fase van de exitstrategie, die normaliter zou geactiveerd worden op 20 april, on hold gezet. Minister Clarinval kondigde vorige week vrijdag aan dat de 2de fase van de versoepelingen voor vogelgriep zou geactiveerd worden vanaf woensdag 12 mei indien de situatie verder gunstig zou verlopen. Aangezien de situatie sinds vorige vrijdag niet negatief geëvolueerd is treden de versoepelingen vanaf vandaag in werking.

 

Versoepelingen

 

Door het in werking treden van de 2de fase komen de algemene preventieve maatregelen te vervallen die in november 2020 werden ingevoerd door het uitroepen van een periode van verhoogd risico voor vogelgriep. Met ingang vanaf vandaag, woensdag 12 mei, zullen volgende versoepelingen gelden:

 

  • Het ophokken van pluimvee en vogels gehouden door professionelen is niet meer verplicht;

Leghennen op professionele bedrijven mogen zodoende opnieuw de vrije uitloop betreden. Van zodra de leghennen weer dagelijks de hele dag toegang hebben tot de vrije uitloop, mogen de eieren van deze leghennen terug verhandeld worden als vrije uitloop-eieren en bijgevolg gestempeld worden met code 1 in plaats van met code 2.

 

Voor de biologische eieren die gestempeld worden met code 0 wijzigt er niets. Deze mochten ook tijdens de ophokplicht nog steeds gestempeld worden met code 0.

 

  • Het uitlaadverbod voor slachtkippen vervalt;       
  • Is het niet meer verplicht om pluimvee binnen of onder netten te voederen en te drenken;
  • Vallen de beperkingen voor vogelgriep bij het organiseren van verzamelingen van hobbypluimvee en -vogels weg.

Afgebakende zones Waregem

 

In de zones Waregem blijven de maatregelen en vervoersbeperkingen van kracht en is enkel de afvoer van slachtdieren en broedeieren mogelijk onder de voorwaarden opgenomen in de derogaties. In de 3 km-zone blijft bovendien het ophokken van vogels verplicht.

 

De voorlopige timing voor het opheffen van de zones Waregem is de volgende:

 

Vanaf vrijdag 14 mei wordt de 3 km-zone opgenomen in de 10 km-zone. De maatregelen en derogaties zijn dan dezelfde in de ganse zone.

De volledige 10 km-zone wordt in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 mei opgeheven. Vanaf 23 mei zijn daar dan dezelfde maatregelen als elders in het land van kracht.

 

De tijdelijke bufferzone rond de besmetting in Silly dit weekend in de nacht van zondag 9 op maandag 10 mei opgeheven.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: FAVV – Foto: Shutterstock
 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving , Moederdieren - Broeierij , West Vlaanderen