Actualiteit

Schadevergoeding in fipronildossiers nagenoeg volledig uitbetaald

Schadevergoeding in fipronildossiers nagenoeg volledig uitbetaald

Minister van Landbouw David Clarinval (MR) maakte bekend dat nagenoeg alle pluimvee- en andere ondernemingen die een paar jaar geleden getroffen werden door het illegale gebruik van het insecticide fipronil hun schadevergoeding hebben ontvangen. "Dit betekent dat we de bladzijde van de crisis uit 2017 definitief kunnen omslaan", aldus Clarinval.

 

Vernietigde eieren en reinigingskosten

 

Fipronil, een voor de mens schadelijk insecticide, werd drie jaar geleden door een Nederlandse firma illegaal toegevoegd aan een natuurlijk product om bloedmijten bij kippen te bestrijden. De Belgische pluimveehouders die dat middel gebruikten in hun stallen, waren zich van geen kwaad bewust, maar werden wel geconfronteerd met de schade.

 

Een grote hoeveelheid eieren raakte besmet en moest vernietigd worden. Bovendien moesten de stallen ook grondig gereinigd worden, wat met hoge kosten gepaard ging. Maar de schade bleef niet beperkt tot landbouwbedrijven alleen. Ook bedrijven uit de verwerkende industrie en de distributie werden geconfronteerd met de besmette eieren en kregen uitzicht op een vergoeding.

 

12 miljoen euro schade vergoed

 

Dit compensatieproces is nu afgelopen. In de primaire sector werden in 2018 al 76 bedrijven vergoed voor een totaalbedrag van 11 miljoen euro. Voor de verwerkings- en distributiesector zullen 31 bedrijven een totaalbedrag van 916.000 euro ontvangen. Twee dossiers zijn nog niet helemaal afgerond.

 

Minister Clarinval is tevreden dat hij dit proces kan afronden. Hij zegt dat het aan justitie is "om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor een grootschalige fraude die de hele sector van gevogelte en verwerkte eierproducten heeft gestraft".

 

Tekst: Landsbon Pluimvee – Bron: Belga/Vilt – Foto: Landsbond Pluimvee

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving , Moederdieren - Broeierij , Juridisch