Actualiteit

Salmonellamalaise in Poolse eieren duurt voort

Salmonellamalaise in Poolse eieren duurt voort

Poolse eieren lagen aan de basis van een uitbraak van Salmonella Enteritidis in Europa in de periode van mei 2015 tot november 2018. In die periode waren er maar liefst 1209 patiënten in negentien EU-lidstaten opgenomen. Na onderzoek bleek dat de uitbraak vermoedelijk al in 2012 bestond, waardoor de teller oploopt tot 1408.

Maatregen ineffectief

De opgelegde maatregelen die eind 2016 zijn geïmplementeerd om de uitbraak te counteren blijken niet afdoende. Sinds februari 2017 zijn er 532 patiënten met een bevestigde S. Enteritidis en 166 met een vermoedelijke besmetting gemeld. De meeste meldingen kwamen uit Groot- Brittannië, maar eveneens België werd niet gevrijwaard.

Vermoedelijk zijn meer landen betrokken bij de uitbraak

Aangezien moleculaire typeringen voor S. Enteritidis, geïsoleerd bij patiënten, niet in alle landen routinematig wordt uitgevoerd, zijn er vermoedelijk meer landen bij betrokken. Bepaalde gevallen werden namelijk gemeld na aankomst uit landen als Bulgarije, Cyprys of Portugal.

Recall

In Poolse eieren werden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in oktober 2016 S. Enteritidis aangetroffen. Deze eieren waren onder meer geleverd aan restaurants. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de NVWWA hebben de eieren toen zoveel mogelijk getraceerd en terug geroepen.

Salmonellamalaise duurt verder

Het blijkt echter dat de uitbraak, met name in Groot-Brittannië, nog steeds voortduurt. In andere landen, alsook België, lijken de meldingen zich te beperken maar blijven echter aanwezig.

Tekst: Pluimvee – Bron: European Centre for Disease Prevention and Control/VMT

Te vinden in: Leghennen , Moederdieren - Broeierij , Juridisch