Actualiteit

Resolutie tegen doden van eendagskuikens weggestemd

Resolutie tegen doden van eendagskuikens weggestemd

Vorige week stemde de meerderheid in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement tegen een resolutie van Groen en Vooruit, met steun van het Vlaams Belang, om een einde te maken aan het doden van eendagskuikens. De partij wil dat in de toekomst enkel technieken worden toegelaten om in het ei het geslacht van de kuikens te bepalen.

 

“Overleg met de sector is essentieel”

 

Samen met Vooruit had Groen een resolutie ingediend in de Commissie om een einde te maken aan het doden van mannelijke eendagskuikens. Vlaams Belang stemde voor, N-VA en CD&V willen eerst de resultaten afwachten van de studie die wordt uitgevoerd door de KULeuven in opdracht van minister Weyts.

 

Bovendien vindt N-VA dat dit een dossier is dat op EU-niveau moet beslist worden. “Anders gaan we naar een ongelijk speelveld en gaan we het probleem exporteren. De eendagskuikens gaan dan op transport naar landen waar het verbod niet geldt”, stelt ze.

 

Ook bij CD&V was eenzelfde geluid te horen. “De basis om goed beleid te voeren, is met mensen aan tafel gaan zitten die het beleid zullen moeten uitvoeren”, benadrukt Tinne Rombouts. Zij wil dat er met de landbouwsector in overleg wordt gegaan om te kijken hoe dit geïmplementeerd kan worden.

 

Tekst: Pluimvee - Bron: VILT/Belga – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving , Onderzoek