Actualiteit

Nederlandse pluimveesector vangt bot in fipronilzaak

Nederlandse pluimveesector vangt bot in fipronilzaak

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben niet onrechtmatig gehandeld en er is geen sprake van nalatigheid. Dit was het harde verdict dat de Nederlandse pluimveesector woensdagochtend 10 juli te horen kreeg.

Heel wat pluimveehouders in België, Nederland en Frankrijk huurden het bedrijf Chickfriend in om hun stallen te laten behandelen tegen bloedmijten, een alom gekend probleem in de pluimveehouderij. Chickfriend voegde echter, zonder medeweten van de pluimveehouder, het verboden insecticide fipronil toe aan een geregistreerde product. De Nederlandse voedselwarenautoriteit (NVWA) was hier al van op de hoogte in 2016, maar kwam pas in actie in de zomer van 2017, dit na een tussenkomst van het Belgisch voedselagentschap FAVV.

NVP, LTO Nederland en 124 pluimveehouders spanden een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat in de hoop een schadevergoeding te kunnen bekomen voor de schade die ze twee jaar geleden opliepen door de fipronilcrisis. Anders dan in eigen land en in Frankrijk zal de Nederlandse overheid niet tussenkomen en ontvangen de pluimveehouders geen schadevergoeding.

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Moederdieren - Broeierij , Juridisch