Actualiteit

Minister Clarinval laat winstmarges in de ganse agrovoedingsketen doorlichten

Minister Clarinval laat winstmarges in de ganse agrovoedingsketen doorlichten

Federaal minister van Landbouw en Middenstand David Clarinval (MR) heeft het Prijzenobservatorium gevraagd de winstmarges in de volledige keten van de agrovoeding door te lichten. Die extra transparantie moet de onderhandelingen van nieuwe contracten met de groothandel helpen objectiveren, aldus de minister.

 

Sinds het herstel van de coronacrisis kampen producenten en verwerkers met een forse stijging van hun productiekosten. De Russische oorlog in Oekraïne heeft dat proces nog verergerd. De zware verstoring van de bevoorradingsketens leidt immers tot een volatiliteit en een ongecontroleerd opbod op het vlak van energieprijzen en de prijzen voor landbouwproducten en andere grondstoffen.

 

Een groot deel van de voedingsbedrijven in ons land werkt met jaarlijkse contracten met de grootdistributie. Daardoor kunnen ze de stijgingen van de prijzen en kosten niet rechtstreeks en automatisch doorrekenen. Een betere inzicht in de werkelijke marges van alle actoren binnen de keten, zou het proces voor de heronderhandeling van de contracten transparanter moeten maken, hoopt minister Clarinval. Dat moet bijdragen aan "evenwichtige akkoorden en aan de goede werking van de agrovoedingsketen, aan het behoud van jobs en aan de productiecapaciteit."

 

Bron: VILT – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Onderzoek