Actualiteit

Europese pluimveevleesproductie blijft stijgen

Europese pluimveevleesproductie blijft stijgen

De pluimveevleesproductie in de Europese Unie zal dit jaar verder doorstijgen met 2,5 % door de aanhoudende vraag en de hoge prijzen, zo meldt de Europese Commissie. Hiermee neemt de stijging echter af ten opzichte van vorig jaar, toen de productiegroei nog 5 procent bedroeg. De export vanuit Europa neemt toe, maar daarnaast importeerde Europa in de eerste vier maanden van dit jaar ook meer, onder meer uit Thailand en Brazilië.

De Europese Commissie verwacht een toename van de pluimveevleesproductie met 2,5 %, waarbij de grootste productiegroei volgens de Commissie opnieuw in Oost-Europa te vinden zal zijn. Verwacht wordt dat de consumptie van pluimveevlees zal blijven stijgen, met ongeveer 0,6 kg per hoofd van de bevolking tot 25,4 kg. Dit is onder meer te verklaren doordat consumenten meer kippenvlees gaan eten nu de varkensvleesprijzen, door toedoen van de Afrikaanse Varkenspest in China, stijgen, aldus de Commissie.

Zowel export als import nemen toe

In het eerste trimester van dit jaar kende de export van pluimveevlees een toename van 13 %. Dit is hoofdzakelijk te wijten door de toenemende exporten naar Zuid-Afrika, verantwoordelijk voor een aandeel van 40 % in deze toename. Daarnaast steeg de uitvoer naar 2 belangrijke bestemmingen van Europees pluimveevlees aanzienlijk: de export naar Ghana en de Filipijnen steeg respectievelijk met 12 en 16 %, waardoor het totale aandeel in de Europese exportmarkt een aandeel heeft bereikt van respectievelijk 11 en 10 %.

Naast de export neemt de import van pluimveevlees in Europa van andere landen toe. Deze importen stegen in totaal met 14 procent. De importen uit Thailand en Brazilië stegen met respectievelijk 11 en 23 procent. Brazilië zit echter nog heel wat onder het niveau van 2017 ten gevolge van de aanhoudende sanitaire beperkingen.

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworld

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij