Actualiteit

Europese Commissie bindt in: beperkingen op import uit Oekraïne

Europese Commissie bindt in: beperkingen op import uit Oekraïne

De Europese Commissie legt na onhoudbare druk de import van goedkope Oekraïense goederen die niet aan onze eisen voldoen aan banden. “Ondanks dat het woelige weken zijn zorgt dit nieuws toch voor een lichtpuntje, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.

 

Oekraïne mag nog minstens een jaar langer zonder invoerheffingen naar de Europese Unie exporteren, behalve voor pluimvee, eieren en suiker. Daarvoor moet er wel heffing worden betaald. Daarnaast zouden er “snelle corrigerende maatregelen” genomen kunnen worden als een lidstaat door Oekraïense export in de problemen raakt.

 

“De soepele handelsregels voor Oekraïne gelden sinds de Russische invasie, bijna twee jaar geleden. De EU hoopte zo de Oekraïense economie overeind te houden ten voordele van de burgers, maar in werkelijkheid steunden ze vooral enkele grote Oekraïense multinationals. Aangezien ze nu heffingsvrij ongeremd producten konden dumpen op onze Europese markt die niet aan onze normen voldoen – wij consumeren volop wat we niet meer mogen produceren – gaf dat een onhoudbare druk op onze markten. Vanuit tal van organisaties, in binnen en buitenland, werd deze oneerlijke problematiek meermaals aangekaart. Nu wordt er eindelijk een stap in de goeie richting gezet. Al zou deze lijn in zijn geheel moeten doorgetrokken worden voor alle producten, een totaalverbod voor die producten die niet aan onze normen voldoen. Wie kan er aan de burger uitleggen dat kooi-eieren, die in de EU sinds 2012 verboden zijn nog volop worden geïmporteerd en geconsumeerd in de EU terwijl ze de verrijkte kooien eveneens al zouden willen afschaffen?, aldus Chombaere.

 

Tekst: Pluimvee – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving