Actualiteit

64.000.000 EUR compensatie voor Italiaanse pluimveehouders na uitbraak van HPAI in 2017

64.000.000 EUR compensatie voor Italiaanse pluimveehouders na uitbraak van HPAI in 2017

Terwijl de Belgische pluimveesector al maanden in de ban is van het LPAI H3-virus en de sectororganisaties alles in het werk stellen om een gepaste en correcte regeling uit te werken, heeft Italië 32,1 miljoen EUR steun gekregen van de Europe Commissie om de Italiaanse pluimveesector te ondersteunen na de geleden schade door toedoen van de H5N8-uitbraak in 2017-2018.

 

In de periode 2017-2018 is de Italiaanse pluimveesector getroffen geweest door het hoogpathogene H5N8-virus. Deze uitbraak situeerde zich hoofdzakelijk in twee epidemische periodes, de eerste van januari tot mei en een tweede van juli tot december. De meeste verliezen werden genoteerd gedurende de tweede periode. Volgens de Italiaanse autoriteiten voor diergezondheid en voedselveiligheid (IZSVe) werden er in totaal 2,7 miljoen dieren getroffen door dit H5N8-virus tijdens de 83 HPAI-uitbraken.

 

De Europese Commissie heeft 32,1 EUR toegekend ter ondersteuning van de Italiaanse pluimveesector na deze H5N8-uitbraak. Aangevuld met de steun van de Italiaanse overheid bedraagt de totale steun nu, volgende ANSA news agency , 64,2 miljoen EUR.

 

De Italiaanse landbouwminister Gian Marco Centinaio reageerde eerder al verheugd op de uiteindelijk uitkomst en benadrukte dat deze compensatie het eindelijk mogelijk zal maken om de getroffen pluimveehouders te ondersteunen voor de geleden productieverliezen door toedoen van de H5N8-uitbraak.

 

Tekst: Pluimvee - Bron: WATTAgNet.com

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij