Actualiteit

Wallonië kant zich tegen Mercosur-akkoord

Wallonië kant zich tegen Mercosur-akkoord

Het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de landen van het handelsblok Mercosur – Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay – stoot  op steeds meer verzet. Als het van Wallonië afhangt, is het ‘Non’. Waals minister-president Elio De Rupo (PS) verklaarde dat ze voor internationale handel zijn, maar dat de sociale, sanitaire en milieucriteria die in België en de EU-lidstaten gelden dan wel eveneens van toepassing moeten zijn in de Mercosur landen. Laat dit laatste nu echter een probleem vormen. De Waalse meerderheidspartijen PS, MR en Ecolo hebben daarom ook een motie neergelegd tegen het akkoord.

Sociale, sanitaire en milieucriteria

“De Waalse regering twijfelt aan de engagementen van de Braziliaanse president Bolsonaro om de klimaatakkoorden van Parijs uit te voeren en een einde te maken aan de illegale ontbossing, zeker in het licht van het milieubeleid dat het land tot nu toe voerde", aldus Elio Di Rupo. Voor hem "blijft de invoer van rundvlees, suiker en ethanol in de EU bijzonder gevoelig. De grootschalige invoer van rundvlees zou bovendien de Waalse rundveesector met bijna 9.000 veetelers ernstig bedreigen". Wallonië lijkt dus, net als Frankrijk, Ierland en Oostenrijk te kanten tegen het Mercosur-Akkoord.

Mercosur nefast voor pluimveesector

Door de Mercosurdeal zouden de importquota vanuit de Mercosurlanden van pluimveevlees verhoogt worden met 180.000 ton, dit is een verdubbeling van hetgeen eind 2017 was goedgekeurd door de EU-lidstaten. Globaal gezien wordt er jaarlijks al 900.000 ton pluimveevlees geïmporteerd van derde landen. Een additionele import van 180.000 ton pluimveevlees in de EU zou onontkomelijk gepaard gaan met jobverlies, voornamelijk in landelijke gebieden. Bovendien voldoen de Mercosurlanden niet aan de Europese regels inzake dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu-impact. Dit bleek uit auditrapporten, uitgevoerd door de Europese Commissie in 2013 en 2017.

Tekst: Pluimvee – Bron: Belga/Vilt – Foto: Schutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen