Actualiteit

Russische pluimvee-industrie wilt zelfvoorzienend zijn over de ganse lijn

Russische pluimvee-industrie wilt zelfvoorzienend zijn over de ganse lijn

Rusland hoopt in 2023 een verdere stijging van de productie van kippenvlees en eieren te zien, evenals een groeiende onafhankelijkheid van de toeleveringsketen van geïmporteerde componenten, vertelde Vladimir Fisinin, voorzitter van de Russische pluimvee-unie, Rosptitsesoyuz, aan het lokale nieuwscentrum Veterinary and Life.

 

In 2022 produceerde Rusland 5,2 miljoen ton vleeskuikenvlees, 5,2% meer dan het voorgaande jaar. De eierproductie steeg vorig jaar met 2,8%, een stijging van 1 miljard eieren tot 45,8 miljard eieren, maakte Fisinin bekend. Rusland was in 2022 de vierde grootste producent van pluimveevlees ter wereld en de zevende grootste producent van eieren, zei Fisinin.

 

Onafhankelijkheid

 

Rusland is sterk afhankelijk van import voor zijn pluimvee-industrie, met name voor fokproducten,  vaccins,… In 2022 slaagde Rusland erin op bepaalde vlakken de import terug te dringen. In de eerste 9 maanden van het jaar daalde de aanvoer van broedeieren met 34% en die van eendagskuikens met 53% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar, schatte Fisinin.

 

Smena-9 wordt werkelijkheid

 

In het fokkerijsegment vestigt de Russische vleeskuikenindustrie haar hoop op de eerste Russische kruising, Smena-9, waar wetenschappers al jaren aan werken. Fisinin zei dat bij de fokkerij Smena de nieuwe kruising gepland staat om in maart 2023 in productie te gaan. De Russische regering heeft 4,5 miljard roebel (± 60.000.000 EUR) toegewezen om dit project te ondersteunen, zei Fisinin.

 

"Ons doel is om tegen 2025 het aandeel van de binnenlandse kruising in de Russische productie van vleeskuikens op 15% te brengen", zei Fisinin.

 

Exportgroei is beloofd

 

Bovendien, zei Fisinin, verwachten Russische pluimveehouders een verdere groei van de export van pluimveevlees en eieren in 2022. In 2022 exporteerde Rusland 336.000 ton pluimveevlees, 24% meer dan in het voorgaande jaar, zei het Russische ministerie van Landbouw in een verklaring op 23 december.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultryworld – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen