Actualiteit

Pluimveehouder gezocht voor 55 braadkippenstallen op 1 locatie

Pluimveehouder gezocht voor 55 braadkippenstallen op 1 locatie

Het circuleerde al even online, maar VILT staafde in hun FACTCHECK het gegeven dat de Ineosinstallatie in massa evenveel stikstof uitstoot als gemiddeld 55 Vlaamse pluimveestallen. Wel kon niet geconcludeerd worden dat de impact van de stikstofuitstoot van Ineos op de omgeving hetzelfde is als de uitstootimpact van 55 pluimveestallen.

 

De uitspraak van Bart Somers (Open VLD) heeft veel landbouwers tegen de borst gestoten. Die verdedigde onlangs de ongeziene zet van zijn partij en de N-VA door te stellen dat: “Als Ineos een kippenboer was geweest, hadden we net hetzelfde gedaan”.

 

Spraakmakend is het FACTCHECK van VILT waarbij ze nagaan dat de uitstoot van nieuwe Ineosinstallatie gelijk is aan de uitstoot van 55 moderne braadkippenstallen. Beweerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in Terzake niet vorig jaar dat de stikstofuitstoot van de nieuwe Ineosfabriek in de Antwerpse haven lager zou liggen dan die van een groot landbouwbedrijf?

 

“55 braadkippenstallen… een pluimveehouder krijgt er in deze tijden vaak niet 1 (her)vergund. Jim Ratcliffe, CEO van Ineos, mag dan wel de Vlaamse regering in zijn broekzak hebben, we leven gelukkig in een rechtsstaat waar er sprake is van scheiding der machten. Als de politiek hun dubbele agenda wilt blijven doordrukken ten koste van de landbouw op basis van incorrecte data, zal vroeg of laat recht geschieden”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: VILT – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Juridisch