Actualiteit

Lucien Verkest, hoofdrolspeler dioxinecrisis, is overleden

Lucien Verkest, hoofdrolspeler dioxinecrisis, is overleden

Lucien Verkest (88), voormalig zaakvoerder van Vetsmelterij Verkest in Grammene, deelgemeente van Deinze, is overleden. Verkest was spilfiguur in de dioxinecrisis waarbij er 7 miljoen kippen zijn afgemaakt. Zijn bedrijf leverde zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrieken, terwijl deze vetten in feite vermengd waren met transformatorolie. De gevolgen voor de volksgezondheid en de landbouwsector waren catastrofaal.

 

Lege winkelrekken. De preventieve afslachting van zeven miljoen kippen, 60.000 varkens en duizenden runderen. 2.000 landbouwbedrijven maandenlang geblokkeerd. De dioxinecrisis blijft nazinderen als het grootste voedselschandaal in onze contreien, met persoonlijke, financiële, politieke en gezondheidsdrama’s tot gevolg.

 

Alles begon in maart 1999. Pluimveehouders merkten een verdachte oversterfte bij hun dieren. Ook de leg ging achteruit. Er werd een onderzoek ingesteld, met onthutsende resultaten waarbij eind april een grootschalige dioxineverontreiniging aan het licht kwam.

 

Lucien en Jan Verkest werden in 2009, tien jaar na de feiten, schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Het hof van beroep in Gent veroordeelde Jan en Lucien Verkest in 2010 tot twee jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. In 2013 veroordeelde de Gentse correctionele rechtbank hen tot het betalen van meer dan een miljoen euro aan schadevergoedingen aan benadeelden in de dioxinecrisis. In 2018 werden ze nog eens verplicht tot het betalen van 24 miljoen euro aan het Federaal Voedselagentschap FAVV. Tegen deze uitspraak gingen de Verkests in beroep, maar nog voor het proces kon voorkomen benam Jan Verkest, zoon van Lucien, zichzelf van het leven.

Tekst: VILT/Pluimvee – Bron: VILT – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Juridisch , Oost Vlaanderen