Actualiteit

In de VS: verzoek aan FDA om vleeskuikeneieren te mogen consumeren omwille van de historisch hoge eierprijzen

In de VS: verzoek aan FDA om vleeskuikeneieren te mogen consumeren omwille van de historisch hoge eierprijzen

De Amerikaanse handelsorganisatie, de ‘National Chicken Council (NCC)’ heeft een verzoek ingediend bij de ‘Food and Drug Administration (FDA)’ met de vraag om hun beleid te wijzigen dat vereist dat overtollige broedeieren van vleeskuikenouderdieren worden weggegooid. Het beleid in kwestie dwingt Amerikaanse producenten namelijk om overtollige vleeskuikeneieren af te voeren die zouden kunnen gebruikt worden in vloeibare eiproducten.

 

De NCC betoogt dat het sturen van deze eieren naar een breker voor gebruik in vloeibare eiproducten zou helpen om de historisch hoge eierprijzen waarmee de VS momenteel wordt geconfronteerd - als gevolg van de uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) in het land - te verlichten. De “Shell Egg Rule” van de FDA, die meer dan tien jaar geleden is ingevoerd, verhindert echter het gebruik van overtollige eieren in vloeibare eiproducten.

 

De regel stelt dat alle eieren in de schaal binnen 36 uur na het leggen moeten worden gekoeld op of onder 45°F (7,2 °C) Uit onderzoek blijkt echter dat broedeieren van vleeskuikens tot vijf dagen bij 65°F (18,3°C) moeten worden bewaard voordat wordt bepaald welke eieren nodig of geschikt zijn om uit te komen.

 

De NCC betoogt dat, omdat eieren in de schaal die naar de brekers worden gestuurd, tijdens de verwerking worden gepasteuriseerd, overtollige vleeskuikeneieren beschikbaar moeten zijn voor gebruik in vloeibare eiproducten om het beperkte aanbod en de hoge eierprijzen te verlichten.

 

Een risicobeoordeling uitgevoerd in 2020 door de FDA en het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bevestigt dat gepasteuriseerde eieren een laag risico voor de openbare voedselveiligheid vormen. De regel voor eieren in de schaal van de FDA is gericht op tafeleieren, die als rauwe producten worden beschouwd en een veel hoger risico vormen.

De NCC vereniging schat dat sinds de invoering van de regel het aan de vleeskuikenindustrie meer dan 27 miljoen dollar/jaar heeft gekost en honderden miljoenen eieren zijn verspild die veilig op de markt hadden kunnen worden verkocht.

 

"Consumenten die al te maken hebben met recordprijzen voor eieren, zullen nog harder in hun portemonnee worden getroffen naarmate we het paasseizoen naderen, tenzij de FDA ons een manier biedt om deze eieren goed te gebruiken", aldus Ashley Peterson, Ph.D., en NCC Senior vice-president. De NCC voegde verder aan hun verzoek toe dat eieren die niet voldoen aan de normen van de FDA, naar breekbedrijven moeten worden gestuurd voor pasteurisatie, wat sterk lijkt op het verzoek dat de NCC nu doet.

 

Tekst en beeld: Pluimvee (LM) - Bron: Egg Industry Insight

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Moederdieren - Broeierij