Actualiteit

Evaluatie van geuremissiefactor vleeskippen

Evaluatie van geuremissiefactor vleeskippen

Recente geurstudies geven aan dat de gebruikte geuremissiefactor niet conform de realiteit zou zijn. “Op basis van de nieuwe gegevens zal dat cijfer daarom geüpdatet worden”. Dat antwoordde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van parlementslid Chris Steenwegen (Groen).

 

Om de geurimpact van een landbouwbedrijf in kaart te brengen, worden twee methodes gebruikt: snuffelmetingen en een theoretische modellering. Bij snuffelmetingen wordt op het terrein nagegaan wat de geurimpact is voor de omwonenden. Bij de theoretische modellering wordt per dier een geuremissiefactor bepaald aan de hand van geurmonsters. Milieueffectenrapporten (MER) en geurstudies worden berekend aan de hand van een vastgestelde geuremissiefactor per diersoort. Op vandaag bedraagt de geuremissiefactor voor vleeskippen 0,33 odeur units.

 

De provincie West-Vlaanderen liet in maart 2018 een studie uitvoeren om na te gaan of de theoretische modelleringen, die voor een vergunningsaanvraag worden opgemaakt, overeenstemmen met de realiteit. Want hoewel uit de modellering bleek dat de geurimpact aanvaardbaar zou zijn, werden er in het openbaar onderzoek bezwaren ingediend.

 

Theorie vs. Praktijk

 

Bij 8 bedrijven werden in de periode van 2018 tot en met 2019 snuffelmetingen uitgevoerd. Het ging bij die bedrijven om zowel klassieke als emissiearme stallen. Begin november werd de studie door de deputatie van West-Vlaanderen besproken.

 

“De conclusie bevestigt dat de theoretische modellen niet overeenstemmen met de realiteit: ze onderschatten de geurhinder”, stelt Vlaams parlementslid Chris Steenwegen (Groen). “De studie bevestigt de vermoedens die er al waren, namelijk dat de huidige geurimpactbepaling op basis van het geuremissiecijfer niet overeenstemt met de vaststellingen tijdens de metingen.”

 

“Uit de studie in West-Vlaanderen bleek dat een vleeskip een geuremissiefactor zou hebben van 0,77 odeur units”, duidt minister Demir. “We nemen de aanwijzing dat de gehanteerde geuremissiefactor van 0,33 odeur units te laag zou zijn, uiteraard ernstig. Daarom werkt de administratie aan een evaluatie van die factor.”

 

Ook het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft in het afgelopen anderhalf jaar geuremissiemetingen uitgevoerd bij vleeskippenbedrijven. “De resultaten van deze metingen zijn uitgevoerd met het oog op een herziening van de geuremissiefactor voor de vleeskippen”, weet Demir. “De metingen zijn onlangs gefinaliseerd en de gegevens worden op dit moment verwerkt en afgetoetst aan de resultaten van de West-Vlaamse geurstudie. Deze geuremissiefactor zal begin 2021 worden afgeklopt en zal de huidige geuremissiefactor voor vleeskippen, zoals opgenomen in het Richtlijnenboek Landbouwdieren, vervangen.”

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu , Onderzoek