Actualiteit

Enthousiasme studiebureaus voor tweede aanbestedingsperiode om MER-studie rond stikstof uit te voeren olympisch kalm

Enthousiasme studiebureaus voor tweede aanbestedingsperiode om MER-studie rond stikstof uit te voeren olympisch kalm

De Vlaamse regering heeft opnieuw geen studiebureau bereid gevonden om de MER-studie uit te voeren naar twee aanpassingen die CD&V vraagt aan het stikstofdecreet. Er wordt wel een onderhandeling opgestart met één bureau. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

 

De Vlaamse regering startte eerder dit jaar een aanbestedingsprocedure om een bureau te zoeken dat een milieueffectrapport wil opstellen voor twee aanpassingen die CD&V vraagt aan het stikstofakkoord, namelijk het extern salderen waarbij landbouwbedrijven uitstootrechten kunnen overnemen van een naburig bedrijf om zo toch uit te kunnen breiden, en de versoepeling van de vergunningsregels voor landbouw vanaf 2025 om meer richting de regels voor de industrie te evolueren.

 

De eerste aanbestedingsperiode leverde echter niets op en ook in de tweede aanbestedingsperiode was de gretigheid om in te tekenen olympisch kalm. Al is er wel nog een waterkans voor Demir om toch een studiebureau te vinden. Eén studiebureau liet namelijk formeel weten dat het interesse heeft en de opdracht overwoog, maar dat het korte tijdsbestek van de opdracht moeilijk ligt. Omdat de wet op de overheidsopdrachten dat toelaat, heeft Demir opdracht gegeven een onderhandelingsprocedure op te starten om te bekijken onder welke voorwaarden de opdracht door dit bureau uitgevoerd kan worden. Wordt vervolgd.

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu , Onderzoek