Actualiteit

Eierhandelaar kent verdict na omkatten fipronil-eieren

Eierhandelaar kent verdict na omkatten fipronil-eieren

In Nederland is een eierhandelaar uit Mijnsheerenland (ZH) veroordeeld tot het betalen van een boete van 30.000 EUR, 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk voor het omkatten van fipronil-eieren. Deze veroordeling kwam er nadat ontdekt werd dat de eierhandelaar op grote schaal eieren fraudeerde door fipronil-eieren te voorzien van een vals herkomstnummer, waarbij de werkelijke herkomst niet te traceren viel.

De opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) viel het bedrijf binnen in juni 2018. Er werden in totaal 280.000 ongestempelde eieren aangetroffen waarvan de herkomst niet te achterhalen viel uit de administratie en waarbij de verdachte weigerde enige verklaring af te leggen tegen de NVWA.

Fraude

Daarnaast voorzag de verdachte de eieren van een kipnummer van een pluimveebedrijf die echter niet leverde aan de bewuste eierhandelaar. In totaal werden er 40.000 eieren aangetroffen die voorzien werden van dit foutieve kipnummer. De eieren werden als het ware ‘omgekat’ alsof het om scharreleieren betrof van de betreffende pluimveehouder uit NL.

Gevaar voor de volksgezondheid

Uit monsters, genomen door de NVWA-IOD, zowel uit de voorraad aangetroffen gestempelde als ongestempelde eieren bleek dat een aantal eieren een te hoog fipronilgehalte hadden. Vooral ook het feit dat de verdachte het de NVWA onmogelijk maakte om het werkelijke bedrijf waarvan de eieren afkomstig waren te controleren op hun fipronilgehaltes viel hen zwaar.

Veroordeling

Naast een geldboete van 30.000 EUR, werden eveneens de stempelmachines verbeurd verklaard, daar zij gebruikt zijn voor frauduleuze praktijken en is leidinggevende veroordeelde tot het verrichten van 100 uur werkstraf met een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb

 

Te vinden in: Leghennen , Juridisch