Actualiteit

Doden eendagskuikens per 2023 verboden in Frankrijk

Doden eendagskuikens per 2023 verboden in Frankrijk

Het doden van eendagskuikens is per 1 januari 2023 verboden in Frankrijk. Frankrijk is na Duitsland zo het tweede land dat het doden van de kuikens verbiedt. In totaal zou het om zo'n 50 miljoen kuikens per jaar gaan.

 

Consument zal de meerprijs betalen

 

De supermarkten zullen aan de broeirijen 0,59 eurocent per 100 eieren betalen. Dat komt volgens Yves-Marie Beaudet, voorzitter van de nationale organisatie voor de promotie van eieren CNPO, neer op een totaal bedrag van 50 miljoen euro. „Dat bedrag zal niet noodzakelijkerwijs direct doorgerekend worden in de verkoopprijs van eieren, maar de retail kan dat wel terughalen via andere producten. Uiteindelijk betaalt de consument dus voor het seksen van eieren", zegt zij.

 

Europese wetgeving?

 

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, dringt de Franse minister er op aan het verbod op het doden van eendagskuikens uit te breiden naar de gehele Europese Unie. Frankrijk en Duitsland hebben dit al meermalen aangekaart in de Landbouwraad in Brussel.   

Landsbond Pluimvee is tegen!

 

“Momenteel worden de haankuikens overal in Vlaanderen op een diervriendelijke wijze afgedood d.m.v. CO2-gas. Deze haankuikens worden tenminste nog gevaloriseerd. Het seksen van kuikens in het ei is een dure techniek waarbij bovendien nog steeds een levend embryo wordt afgedood en dit zonder valorisatie. Alternatief, het opfokken van eendagshaantjes voor het vlees, is in deze tijden van schaarste aan (te) dure grondstoffen de reinste onzin waarbij de ecologische voetafdruk vele malen vergroot. Het afdoden met CO2-gas is het meest diervriendelijkst, duurzaamst en economisch, laten we alstublieft ons gezond verstand behouden”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving