Actualiteit

Braziliaanse pluimvee- en eierproductie blijft naar verwachting sterk stijgen in 2024

Braziliaanse pluimvee- en eierproductie blijft naar verwachting sterk stijgen in 2024

Brazilië is de grootste exporteur van pluimveevlees op wereldvlak, gevolgd door de Verenigde Staten en de EU. Ter vergelijking, de totale EU export bedraagt slechts één derde van het totale volume van de Braziliaanse export. Brazilië was in 2023 op de EU markt de grootste importeur met circa 290.000 ton karkasgewicht of 33% van de totale EU import!  Bemerk dat dit meer is dan de import vanuit Oekraïne in 2023 die zowat 230.000 ton bedroeg.

 

Wat eieren en ei-producten betreft, is het plaatje anders. De eieren worden hoofdzakelijk geproduceerd voor de hoge binnenlandse consumptie. De export op wereldschaal is in vergelijking met de vleessector eerder beperkt en Brazilië staat niet in de top 10 van de grote exporteurs. Maar gezien de sterke uitbreiding in 2023 (+ 6,5%) en de verwachte toekomstige uitbreiding zou Brazilië in de toekomst ook voor eieren een geduchte concurrent kunnen worden op de wereldmarkten.

 

Een uitvoerige prognose wordt uit de doeken gedaan in het vakblad Pluimvee. Wil je het vakblad ook ontvangen? Steun onze werking door lid te worden van de Landsbond Pluimvee, DE onafhankelijke sectororganisatie van de pluimveesector.

 

Tekst en beeld: Pluimvee (LM)

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen