Actualiteit

Vleeskuikenbedrijf in Friesland besmet met H5

Vleeskuikenbedrijf in Friesland besmet met H5

Risico op besmetting opgeschaald

In het Friese Tzum is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf met 122.500 vleeskuikens. Het gaat om een hoogpathogene variant van vogelgriep type H5. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het bedrijf opgeruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. De Deskundigengroep Dierziekten denkt zelfs dat de kans op nieuwe besmettingen de komende maand nog zal oplopen.

Zesde besmetting vogelgriep sinds oktober

De besmetting in Tzum is het zesde pluimveebedrijf dat sinds de eerste besmetting op 26 oktober van dit jaar besmet is geraakt. Eerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep H5N1 vonden plaats bij een leghennenbedrijf en twee vleeseendenbedrijven in Zeewolde (Fl.), een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer (N.-H.) en een leghennenbedrijf in Lutjegast (Gr.). Het type vogelgriep dat nu in Nederland voorkomt, werd in september aangetroffen bij trekvogels in Rusland.       

Risicograad blijft oplopen   

Deskundigen zien de risico’s de komende tijd bepaald niet kleiner worden. De Deskundigengroep Dierziekten, die de overheid adviseert bij dierziekte-uitbraken, denkt zelfs dat de kans op nieuwe besmettingen de komende maand nog oploopt. In zijn meest recente advies schaalt de groep de risico’s op van ‘hoog’ naar ‘zeer hoog’. Ze waarschuwen dat het virus inmiddels ook lijkt de circuleren in de populatie van standvogels in Nederland. Daarnaast is de vogeltrek nog gaande en het maximum aantal overwinterende vogels in Nederland nog niet bereikt. Hierdoor zal de kans op besmetting met hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels verder oplopen en de komende maanden zeer hoog blijven, zo verwachten zij.

Tekst: Pluimvee/Boerderij - Bron: Boerderij - Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , Dierengezondheid