Actualiteit

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Twee nieuwe vectorvaccins tegen hoogpathogene vogelgriep bleken effectief in een eerste experimentele proef onder gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Belangrijk is dat de vaccins niet alleen bescherming gaven tegen ziekteverschijnselen, maar ook verspreiding van het vogelgriepvirus tegengaan.

 

Twee van de vier vaccins die door WBVR zijn getest in de vaccinproef blijken de verspreiding significant tegen te gaan, althans in gecontroleerde onderzoeksomstandigheden. Dit was een vereiste om te vermijden dat het virus niet als veenbrand blijft sluimeren met een mogelijkse mutatie tot gevolg.

 

De volgende stap zal nu zijn om te onderzoeken of de vaccins net zo effectief zijn in praktijkomstandigheden, waarbij er allerlei andere factoren zijn die mogelijks een invloed kunnen hebben bij de effectiviteit van het vaccin, waaronder overige vaccinaties en stalklimaat. Dit zal gebeuren via een veldproef op één of twee legpluimveebedrijven met de beide veelbelovende vectorvaccins. De twee vaccins zijn ontwikkeld door Ceva en Boehringer Ingelheim. De veldproef zal meer dan een jaar duren, maar tegen het het eind van het jaar worden de eerste tussentijdse resultaten verwacht.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Rijksoverheid – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid , Onderzoek