Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is onder druk van Stichting Agri Facts (STAF) er eindelijk toe overgegaan om de werkelijke klimaatwinst die gepaard gaat met de halvering van de consumptie van vlees, zuivel en eieren op zijn website te duiden.
Het PBL is een Nederlandse overheidsinstantie voor het maken van strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. In een eerdere berichtgeving verkondigde het PBL dat een halvering van de consumptie van dierlijke producten in heel Europa zou leiden tot een vermindering van de broeikasgassen van 25 tot 40 procent. Het ontbreken van de term ‘landbouwgerelateerd’ creëert in deze een serieuze negatieve landbouwperceptie naar politici en de samenleving. Een pijnlijke onzorgvuldigheid van het PBL, wetende dat de werkelijke reductie van broeikasgassen bij een halvering van de consumptie van dierlijke producten in heel Europa maar 2 tot 4 procent ( ± 25 – 40 % van het totale landbouwaandeel van 9 % die het PBL hanteert) zou bedragen.
STAF heeft het PBL enkele malen verzocht een aantal formuleringen in PBL-publicaties te rectificeren. Inmiddels heeft het PBL toegegeven dat het woord ‘landbouwgerelateerd’ per ongeluk, maar wel ten onrechte ontbrak en hebben ze dit in hun publicatie gerectificeerd.
Volgens Spithoven, voorzitter van STAF, moet iedereen er op kunnen vertrouwen dat óók de cijfers over de land- en tuinbouw zorgvuldig tot stand zijn gekomen en met diezelfde zorgvuldigheid zijn gerapporteerd. Dat was volgens hem hier beslist niet het geval. Halvering van de vleesconsumptie wordt niet realistisch geacht. Het PBL adviseert het kabinet nu om binnen het huidige Klimaatakkoord aan te sturen op een vermindering van de consumptie van dierlijke eiwitten van 15 procent. In dat geval zal de klimaatwinst zo’n 0,5 tot 1 procent bedragen.
Tekst: Pluimvee – Bron: PBL/De Kalverhouder