Actualiteit

Plukon trekt aan langste eind bij overname pluimveeslachterij Lammens

Plukon trekt aan langste eind bij overname pluimveeslachterij Lammens

Half juni legde pluimveeslachterij Lammens te Torhout de boeken neer en werd er door de rechtbank van Brugge een curator aangesteld die een mogelijke overname moest onderzoeken. Nog geen twee weken later trok het Nederlandse bedrijf Plukon aan het langste eind en nam het pluimveeslachterij Lammens over.

De financiële problemen waarmee de slachterij kampte waren niet nieuw, ondertussen hadden de schulden zich opgestapeld tot 18 miljoen euro zodat een faillissement de enige uitweg was.

Vorig jaar werden reeds 80 van de 240 werknemers ontslagen. Verder had het bedrijf af te rekenen met ernstige salmonellaproblemen in de afdeling versnijding en bereiding. Eind vorig jaar trok, omwille hiervan, het FAVV zelfs de vergunning in en werd de slachterij gedurende 6 weken op non-actief geplaatst.

Pluimveeslachterij Lammens heeft een capaciteit van een kleine 40.000 kippen per dag en is daarmee eerder een kleinere speler in de markt. Toch bleken er verschillende geïnteresseerden te zijn om de slachterij over te nemen. Uiteindelijk was het de Nederlandse Plukon Food groep die de failliete pluimveeslachterij overnam. In het akkoord worden enkel de activa en onroerende goederen overgenomen, dus de gebouwen grond en machines. Van een overname van personeel is nog geen sprake. Plukon is een grote internationale speler in de pluimveesector. De groep heeft in Belgie 3, in Nederland 5, in Polen 1 en in Frankrijk 4 productie vestigingen. In de groep werken in totaal meer dan 5.000 medewerkers en het bedrijf haalt een omzet van circa. 1,8 miljard euro.

Wat Plukon van plan is met de slachterij en of er personeel zal overgenomen worden is nog onduidelijk.

Tekst: Pluimvee (LM) – Bron: HLN

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , West Vlaanderen