Actualiteit

Opnieuw vogelgriepuitbraak in Nederland, ditmaal op leghennenbedrijf in Sint-Oedenrode

Opnieuw vogelgriepuitbraak in Nederland, ditmaal op leghennenbedrijf in Sint-Oedenrode

In Sint-Oedenrode (gemeente Meijerstad, N.-Br.) is bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld. Er wordt aangenomen dat het om de hoogpathogene variant van het  vogelgriepvirus betreft. Dit maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zaterdag 20 februari bekend.

Ruiming drie pluimveebedrijven

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de drie bedrijven geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om 35.000 leghennen. De twee andere bedrijven hebben 49.920 en 47.000 dieren.

In het 3 kilometergebied rond het besmette bedrijf liggen nog zeven pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod afgekondigd

In de rond het besmette bedrijf ingestelde 10 kilometerzone liggen nog 26 pluimveebedrijven. De minister van LNV heeft per direct een vervoersverbod voor de pluimveebedrijven afgekondigd in deze 10 kilometerzone. Dit vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Teller op dertien

De besmetting in Sint-Oedenrode is de dertiende uitbraak sinds de eerste uitbraak begin oktober 2020 op een vermeerderingsbedrijf in Altforst (Gld.). Alle B/T-gebieden van eerdere uitbraken waren onlangs opgeheven.

Tekst: Pluimvee/Boerderij – Bron: Boerderij – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Dierengezondheid