Actualiteit

Ondanks nieuwe eierprijzenrecords blijven eieren een goedkoop product

Ondanks nieuwe eierprijzenrecords blijven eieren een goedkoop product

Nu de vorige eierprijzenrecords zijn gesneuveld, berichten verschillende media over de nieuwe recordhoogtes van eieren. Voor een bruin scharrelei met een gewicht van 62,5 gram - wat als referentie geldt - staat het record op 18,46 cent per ei, zo’n 300% duurder dan hetzelfde moment 5 jaar geleden (6,13 cent). Ook de andere categorieën hebben hun vorig record verbroken.

 

Volgens de Landsbond Pluimvee lijkt de sterkste prijsstijging inmiddels achter de rug.

 

De piek is vermoedelijk bijna bereikt, maar de lage prijzen van vroeger zullen we waarschijnlijk niet meer terugzien,” klinkt het. Ondanks de recordhoogte blijft een ei volgens de organisatie een betaalbare eiwitbron. Zo kost het goedkoopste ei bij Colruyt momenteel 20 cent, wat neerkomt op ongeveer 3,20 euro per kilogram voor de consument. Ter vergelijking: kippenvlees, traditioneel een van de goedkoopste vleessoorten, bedraagt momenteel rond 9,70 euro per kilogram. “Duur is dus een relatief begrip,” aldus de Landsbond Pluimvee.

 

Seizoenseffect versterkt door structurele uitdagingen

 

De stijging van de eierprijzen is richting het einde van het jaar geen nieuw fenomeen.

 

Een opwaartse beweging richting Kerstmis is traditioneel, maar de trend wordt versterkt door de wereldwijde vogelgriepuitbraken en de regelgeving rond dierenwelzijn, milieu en klimaat,” verklaart de Landsbond Pluimvee.

 

België is bovendien niet langer zelfvoorzienend in de productie van eieren. De uitfasering van verrijkte kooien om dierenwelzijnsredenen zal de productiecapaciteit in de toekomst nog sterk gaan reduceren doordat strengere milieu- en klimaatwetgeving de omschakeling naar alternatieve houderijsystemen haast onmogelijk zal maken. “Het aanbod daalt zienderogen, terwijl de vraag jaar na jaar blijft stijgen,” waarschuwt de sectororganisatie.

 

Veranderend consumentengedrag

 

Door de hogere levensduurte grijpen consumenten vaker naar eieren als alternatief voor vlees. De vroegere gezondheidsbezwaren over cholesterol zijn grotendeels van de baan, en de groei van het aantal flexitariërs versterkt die trend.

 

Consumenten vervangen vaker vlees door eieren. Het is belangrijk dat beleidsmakers de signalen uit de sector ernstig nemen,” stelt de Landsbond.

 

Een structureel tekort aan eieren wordt op korte termijn niet verwacht, maar de organisatie wijst wel op het risico van oneerlijke concurrentie door goedkope import uit landen als Oekraïne en Brazilië.

 

De vraag is of we als consument en burger willen dat een dergelijk basisproduct als een ei in toenemende mate uit het buitenland komt waar men het niet zo nauw neemt met dierenwelzijn, milieu, antibioticagebruik,…,” besluit de Landsbond Pluimvee.

 

Tekst: Eigen verslaggeving – foto: Pluimvee

Te vinden in: Algemeen , Leghennen