Actualiteit

Nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep in België

Nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep in België

Bij een vogelhandelaar in Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) is er een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. De besmetting werd ontdekt bij een gerichte controle van het FAVV. Het bedrijf wordt geruimd en de klassieke beschermingszone (3 km) en bewakingszone (10 km) zijn afgebakend (zie kaart).

 

In de beide beperkingszones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht:

 

 

Gezien de handelaar enkel dieren heeft bestemd voor het hobbycircuit, zijn de derogaties voor afvoer van slachtpluimvee en broedeieren onmiddellijk van toepassing. In de zones liggen er een 15-tal houderijen.

 

De bron van de besmetting is nog in onderzoek. Deze besmetting vormt geen bedreiging voor het AI-vrije statuut voor commercieel pluimvee, dat ons land begin deze maand opnieuw verkregen heeft van de WOAH (voorheen OIE). Aangezien sommige derde landen ook rekening houden met besmettingen bij hobbyvogels, zullen er mogelijk alsnog embargo’s volgen.

 

De afgelopen 2 weken zijn er bovendien bijkomende besmettingen vastgesteld bij wilde vogels. Behalve de ganse kust, zijn er ook gevallen vastgesteld in O-VL, in de omgeving van Gent.

 

Tekst: Pluimvee/FAVV – Bron: FAVV – Foto: FAVV

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Dierengezondheid