Actualiteit

Nieuwe besmetting met H5N1 in België

Nieuwe besmetting met H5N1 in België

In België is er opnieuw een besmetting met het hoogpathogene H5N1-virus vastgesteld, ditmaal bij een handelaar in (sier)vogels en (sier)pluimvee in Bocholt, Limburg. De houderij wordt geruimd en de klassieke beschermingszone (3 km) en bewakingszone (10 km) worden afgebakend.

De nieuwe zones liggen deels op Nederland. In de Belgische beschermingszone liggen 5 pluimveehouderijen, in de bewakingszone nog eens 17. Daarnaast is ook het slachthuis in Bree betrokken.

In de beide zones zijn dezelfde maatregelen van kracht als in eerdere zones. De gebruikelijke derogaties voor de afvoer van braadkippen (enkel 10 km) en broedeieren (3 en 10 km) zijn mogelijk vanaf woensdag 12 januari.

H5N1 bij wilde vogels in België piekt

Sciensano heeft de afgelopen weken maar liefst 15 nieuwe besmettingen bij wilde vogels vastgesteld, nl. in Middelkerke, Oostduinkerke, De Haan, Lombardsijde, Gistel, Ichtegem, Desselgem, Oostakker, Waarschoot, Wondelgem, Gent, Deinze, Brakel en Merksem. Het gaat zowel om al gekende locaties als nieuwe locaties.   Ook elders in Europa heeft de epizoötie duidelijk nog niet aan kracht ingeboet.        

Bron: FAVV

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Dierengezondheid