Actualiteit

Nederlandse pluimveedierenarts kent strafmaat na vaccinatiefraude

Nederlandse pluimveedierenarts kent strafmaat na vaccinatiefraude

In Nederland is een pluimveedierenarts veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar na fraude met vaccinaties tegen de ziekte van Newcastle (NCD). Daarnaast werd er een voorwaardelijke ontzegging uit zijn beroep opgelegd van één jaar indien hij binnen de twee jaar opnieuw in de fout gaat.

Onderdosering

De wanpraktijken kwamen aan het licht nadat collega’s ontdekten dat de hoeveelheid gefactureerde vaccins hoger lag dan het aantal dat werd ingekocht. Door een onderdosering toe te passen van 1 vaccineenheid per 5/6 dieren diende de dierenarts tussen juli 2014 en januari 2017 ruim 15 miljoen minder vaccins toe. Een onderdosering vergroot het risico op een NCD-uitbraak doordat de kuikens te weinig antistoffen aanmaken. Een dertigtal pluimveebedrijven werden hierdoor opgelicht.

Terugvordering criminele winst

Ondanks dat er een celstraf werd geëist legde de rechtbank in Zwolle enkel een taakstraf op, daar de dierenarts eveneens nog voor de tuchtrechter moet verschijnen. Bovenop de taakstraf moet er een voorwaardelijke boete van 50.000 EUR betaald te worden en vordert de staat de ‘criminele winst’ van 168.000 EUR op.

Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij

Te vinden in: Alle categorieën , Juridisch