Actualiteit

Met Emiel Vervaeck heeft de sectorgroep opfok en vermeerdering een nieuwe, jonge en dynamische Voorzitter

Met Emiel Vervaeck heeft de sectorgroep opfok en vermeerdering een nieuwe,  jonge en dynamische Voorzitter

Op het laatste overleg van de sectorgroep ‘Opfok en vermeerdering’ werd Emiel Vervaeck (25) aangesteld als nieuwe voorzitter in opvolging van Dirk Mertens. Dirk, voorzitter van de sectorgroep sedert 2012, had reeds enkele malen aangegeven om naar een opvolger uit te kijken.

Met Emiel Vervaeck (25) wordt een jonge kracht ingespannen die op de boerderij van zijn grootvader, te Zulte, kennismaakte met het boerenleven en mocht meehelpen. Op dit bedrijf werden o.a. moederdieren aangehouden voor broeierij het Gulden Ei.  Na de AI crisis in 2004 werd er overgeschakeld op het opfokken van marktkippen. Of hoe Emiel reeds vanaf zijn prille bestaan opgeleid werd  in opfok en vermeerdering van kippen. “Ik was van kindsbeen af heel graag tussen de kippen en dit samen met mijn grootouders”, aldus Emiel.

Middelbare studies doorliep hij te Oudenaarde aan het VLIO (TSO landbouw:2007 – 2013). Om de beperkte ‘schoolkennis’ rond pluimvee bij te schaven, ging hij  doelbewust de Bachelor opleiding “ Agro en Biotechnologie” met specialisatie intensieve veehouderij volgen aan de Thomas More Hogechool in Geel (2013 – 2016).  “Een keuze waar ik me tot op heden zeer gelukkig bij voel”. Maar naast interesse voor kippen bleek Emiel ook organisatorische en sociale interesses of beter gezegd talenten te hebben. Hij werd verkozen tot ‘Praeses’ van de Landbouwstudentenvereniging te Geel!  

Stages werden gevolgd bij zowel een legkippenhouder te Oudenaarde, een vermeerderaar te Ravels en bij Broeierij Vervaeke-Belavi. “Dit laatste mondde uit in een arbeidscontract bij Belgabroed in 2016 en heb ik me gevestigd in de buurt van de broeierij te Merksplas. Na een tweetal jaar de knepen van het broedproces en kuikenkwaliteit eigen gemaakt te hebben – begeleidt en volg ik sedert een paar jaar de opfokbedrijven en vermeerderingsbedrijven op ” meldt een enthousiaste Emiel.

Sedert 2018 maakt Emiel deel uit van het bestuur van de Landsbond Pluimvee Antwerpen. Nu wil hij zich graag verder inzetten voor de gehele vermeerderingssector, en hoopt dit dan ook als sectorvoorzitter vermeerdering grondig te kunnen doen. Samen met het team van vermeerderaars zal hij voortaan  de klankbuis zijn voor de vermeerderingssector van de Landsbond.

Bij deze wenst de redactie Dirk Mertens van harte te bedanken voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de sectorgroep en wensen zijn opvolger alle succes en steun toe.          

Tekst: Pluimvee (LM)

Te vinden in: Alle categorieën , Moederdieren - Broeierij