Actualiteit

Hoofdverdachten fipronilaffaire kennen hun verdict

Hoofdverdachten fipronilaffaire kennen hun verdict

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert, de twee hoofdverdachten in de fipronilaffaire, kennen hun verdict. De rechtbank in Zwolle was van oordeel dat hun handelen een bedreiging vormde voor de volksgezondheid.

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was al eind 2016 op de hoogte van het gebruik van fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen. Echter werd er pas ingegrepen toen het insecticide in juni 2017 in eieren vanuit een Belgisch pluimveebedrijf zat. Supermarkten moesten massaal eieren uit de schappen halen en pluimveebedrijven in heel Europa gingen op slot. De schade voor de sector is geschat op 75 miljoen euro.

 

Van de B. en IJ. bestreden vanaf 2016 met succes bloedmijten in stallen. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat, begrepen de twee mannen niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan. De twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn nu veroordeeld tot ieder een jaar celstraf.

 

Tekst: Pluimvee - Bron: Vilt - Foto: Shutterstock

Te vinden in: Juridisch