Actualiteit

Hoofdfiguur in Belgische fipronil-affaire door de Rechtbank van Antwerpen veroordeeld

Hoofdfiguur in Belgische fipronil-affaire door de Rechtbank van Antwerpen veroordeeld

De Belg Patrick R. is door de correctionele rechtbank van Antwerpen op vrijdag 4 juni veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Patrick R. voegde de verboden stof fipronil toe in een bestrijdingsmiddel tegen bloedmijt en leverde het “wondermiddel” onder meer aan ChickFriend die het toepaste bij pluimveehouders. De gevolgen waren niet te overzien, honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat de toxische stof in eieren werd geconstateerd. De gedupeerden kregen meer dan 20 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend.

Het was een eierbrekerij uit Sint-Niklaas die op 2 juni 2017 aan de alarmbel trok en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op de hoogte bracht dat er fipronil werd aangetroffen in eieren bestemd voor de menselijke consumptie. Fipronil mag dan wel efficiënt zijn in de bestrijding van parasieten bij dieren, het is toxisch voor de mens en is daarom niet geregistreerd om te gebruiken bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen.

Agro Remijsen, het bedrijf van Patrick R. en zijn vrouw ontwikkelden het product Dega-16. Dit “natuurlijk” wondermiddel op basis van menthol en eucalyptusolie bevatte eveneens de toxische stof fipronil die echter niet geëtiketteerd was. De fipronil importeerden ze vanuit Roemenië zonder enige vergunning. Patrick R. leverde het product onder meer aan de Nederlandse ontsmettingsfirma Chickfriend die het toepaste in stallen in Nederland en België om bloedmijtbehandelingen mee uit te voeren. De twee bestuurders werden van Chickfriend zijn in april al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in de fipronilcrisis.

 

Criminele organisatie

De georganiseerde manier waarmee de feiten gepleegd zijn liet de rechtbank oordelen dat er sprake is van een criminele organisatie. "De beklaagden brachten door hun handelen de volksgezondheid in gevaar en veroorzaakten een enorme economische schade binnen de pluimveesector", klonk het in het vonnis.

De partner van Patrick R. kreeg achttien maanden cel met uitstel en 20.000 euro boete met uitstel. De rechtbank verklaarde lastens het duo 215.000 euro verbeurd. Agro Remijsen werd bij verstek veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. Een illegaal vermogen van 100.000 euro werd verbeurdverklaard.

Eén van de servicebedrijven die het product gebruikte bij klanten om de stallingen te reinigen, werd veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. De zaakvoerder kreeg achttien maanden cel met uitstel en eveneens 20.000 euro boete met uitstel. Lastens hen werd 50.000 euro verbeurd verklaard.

De twee overige servicebedrijven en hun zaakvoerders werden vrijgesproken. De rechtbank vond het onvoldoende aangetoond dat zij op de hoogte waren van de aanwezigheid van fipronil in het door hen aangekochte bestrijdingsmiddel.

De rechtbank toonde zich eerder mild in de opgelegde celstraffen en boetes, maar de beklaagden moeten wel ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan onder meer de getroffen pluimveebedrijven, het FAVV en afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Of de fikse schadevergoedingen zullen betaald worden, blijft maar de vraag. Volgens Pieter Helsen, de advocaat van de hoofdbeklaagde, is zijn cliënt alles kwijtgeraakt door deze affaire. “Het lijkt me niet realistisch dat hij die schadevergoedingen ooit zal kunnen betalen”, vertelt hij aan VRT NWS.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt/VRT NIEUWS – Foto: Shutterstock         
 

Te vinden in: Alle categorieën , Juridisch , Antwerpen