Actualiteit

Het lijkt een ‘neverending story’ in Nederland    

Het lijkt een ‘neverending story’ in Nederland    

Het aantal vogelgriepuitbraken in de Gelderse Vallei blijft uitbreiden.

In Lunteren (Gelderland) is op een pluimveebedrijf met opfokleghennen vogelgriep vastgesteld, zo maakte het ministerie van LNV maandagavond 2 mei bekend. Om verspreiding van het virus te voorkomen werden de circa 90.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd. Binnen de 1-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Er hoeven dus geen pluimveebedrijven preventief te worden geruimd.

 

Binnen het 3-kilometergebied liggen 32 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Bovendien worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op signalen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een aantal van de bedrijven in de 3-kilometerzone werd al gemonitord na andere besmettingen in het gebied.

 

625.000 stuks pluimvee geruimd

 

Het is de elfde uitbraak in de Gelderse Vallei sinds 12 april. Negen daarvan waren in Lunteren. Sinds 12 april zijn er in het gebied 625.000 stuks pluimvee geruimd vanwege besmettingen. Daarnaast kondigde het ministerie van LNV de preventieve ruiming af van 27 pluimveebedrijven. Hoeveel dieren daarbij zijn geruimd is nog niet precies bekend.

 

Bron: Boederij – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Dierengezondheid