Actualiteit

Frankrijk wil eind 2023 vaccineren tegen vogelgriep

Frankrijk wil eind 2023 vaccineren tegen vogelgriep

Frankrijk wil in de herfst van dit jaar beginnen met vaccineren tegen vogelgriep, mits aan alle voorwaarden is voldaan. Dit liet minister voor landbouw Marc Fesneau weten. Frankrijk gaat daarom de activiteiten voor de ontwikkeling van een vaccin tegen hoogpathogene vogelgriep drastisch opvoeren.

 

Experimenten met vaccineren tegen vogelgriep

 

Op Frans initiatief is de EU in mei akkoord gegaan met het verder uitwerken van een strategie om te vaccineren tegen vogelgriep. Op basis daarvan hebben Frankrijk, Nederland, Hongarije en Italië experimenten met vaccinatie uitgevoerd. Frankrijk test in het zuidwesten, waar de densiteit aan eendenhouderijen het hoogst is, met twee vaccins.

 

De resultaten daarvan worden in het eerste kwartaal van 2023 verwacht. Om aan alle voorwaarden voor een vaccinatiestrategie te voldoen heeft het Franse ministerie een operationeel actieplan uitgevaardigd, laat Fesneau weten. In Nederland moet in januari duidelijk worden of vaccinatie tegen vogelgriep een begaanbare weg is.

 

Nieuwe golf besmettingen

 

De situatie rond hoogpathogene vogelgriep is in Frankrijk weer snel aan het verslechteren, aldus het ministerie. Frankrijk kende de laatste jaren al enkele grote uitbraken, waarvan die in 2021-’22 de ernstigste was met 21 miljoen geruimde dieren. “Na een seizoenpauze die kort heeft geduurd voor de pluimveebedrijven, is er sinds oktober sprake van een nieuwe golf besmettingen. Per 20 december zijn 217 besmettingen op professionele pluimveebedrijven bevestigd”, meldt het Franse landbouwministerie.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij.nl – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid , Onderzoek