Actualiteit

Export EU pluimveevlees = 2x het importvolume maar gelijk in waarde

Export EU pluimveevlees = 2x het importvolume maar gelijk in waarde

Zowel de EU volume export (+12,3%) als de import (+13,8%) van pluimveevlees vertoont een sterk toegenomen beeld in vergelijking met dezelfde periode (jan. – mei) in 2018. De export van de EU lidstaten bedroeg afgerond een 800.000 ton of zowat het dubbele van de import (± 370.000 ton). Maar in waarde benaderde de import evenwel bijna de export met respectievelijk 909 miljoen en 924 miljoen € . Of hoofdzakelijk duurdere (filet) wordt ingevoerd in de EU terwijl de export eerder het minder gegeerde en goedkoper pluimveevlees afzet in derde landen.

De Filipijnen en Ghana zijn de belangrijkste exportbestemmingen maar vooral de export naar Zuid Afrika (+130%) begint weer goed te lopen. Door AI en invoerheffingen was dit belangrijk EU afzetgebied zowat opgedroogd sedert 2016. Slechts een beperkt aantal EU landen hebben toegang tot deze markt, zoals Polen, Spanje, Ierland en Denemarken.

Brazilië heeft terug zijn plaats ingenomen als grootste importeur, gevolgd door Thailand en Oekraïne. Omwille van fraude, voedselveiligheid en binnenlandse logistieke problemen was in 2017 en vooral vorig jaar de import sterk teruggelopen. Wat Oekraïne betreft, de import onder de beruchte tariefvrije lijn (overig niet ontbeend vlees) is in de eerste 5 maanden zeker nog niet opgedroogd, integendeel. Via bedrijven in Nederland, Polen, Slovakije en recentelijk ook Hongarije is er zelfs een record volume de EU binnengekomen in de eerste 5 maanden van 2019.

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen