Actualiteit

Europese Commissie plant salmonelladoorlichting Pools pluimveevlees

Europese Commissie plant salmonelladoorlichting Pools pluimveevlees

Europees Commissaris Kyriakides liet weten dat de Europese Commissie overweegt om later dit jaar een audit uit te voeren in Polen n.a.v. het abnormaal hoge aantal salmonellabesmettingen in pluimveevlees uit dat land.

 

Poolse audit dringt zich op

 

De Europese Commissie bevestigde dat het aantal meldingen in het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) over salmonella in pluimveevlees uit Polen onevenredig hoog is. De Commissie benadrukt wel dat de Commissie de meldingen nauwlettend opvolgt en reeds contact heeft gehad gehad met de Poolse autoriteiten die, in navolg hiervan, een uitgebreid actieplan hebben ontwikkeld. Kyriakides noemt de eerste resultaten daarvan positief, maar geeft aan later dit jaar een audit in Polen uit te voeren ‘indien de omstandigheden dit rechtvaardigen’.

 

Verhoogde controles

 

In het Europese waarschuwingssysteem RASFF is in de eerste helft van 2021 meer dan 150 keer een melding gedaan van onveilig pluimveevlees. Van de 150 meldingen waren 115 cases te herleiden tot met salmonella besmet pluimveevlees uit Polen. Alleen al in de maanden juli en augustus zijn er opnieuw 42 meldingen gemaakt over met salmonella besmet Pools pluimveevlees. Dat het aantal meldingen nu nog sterker doorstijgt heeft vermoedelijk te maken met de opgedreven controles op Pools pluimveevlees.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen