Actualiteit

EU export dip van pluimveevlees en eieren naar het VK is hersteld van de Brexit

EU export dip van pluimveevlees en eieren naar het VK is hersteld van de Brexit

De Brexit kater voor export naar het VK van pluimveevlees en eieren lijkt  verteerd. Alleen al in de periode jan-juli 2022 is het exportvolume van pluimveevlees met 20,9% gestegen en voor eieren en ei-producten zelfs bijna verdubbeld (+90,5%) in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

 

Voor eieren en ei-producten is het VK de belangrijkste EU afzetmarkt (bijna 1/3 van het totale volume) en overtreft als bestemming zowel Japan en Zwitserland, twee andere lucratieve markten. Met een volume van 45 duizend ton (eieren en ei-producten) in de eerste jaarhelft van 2022 zit de export zowat op hetzelfde niveau als voor het Brexit tijdperk.

 

In de periode januari-juni 2022 bedroeg de EU export van pluimveevlees naar het VK 319 duizend ton karkasgewicht (+20,9%) en nam hiermee bijna 50% van de totale EU export (624 duizend ton) voor zijn rekening. De import vanuit het VK daarentegen bleef stabiel in vergelijking met 2021 en bedraagt zowat een 1/3 van de EU export (98 duizend ton). Deze positieve handelsbalans met het VK is er vooral één van filet en borstkappen.

 

Tekst: Pluimvee (LM) – Bron: Eurostat – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen