Actualiteit

Ei-export Oekraïne keldert door capaciteitsverlies

Ei-export Oekraïne keldert door capaciteitsverlies

De Oekraïense pluimvee-unie liet weten dat de ei-export serieuze capaciteitsverliezen laat optekenen door de inval van Rusland. Met een export van 228 miljoen eieren sinds het begin van 2022 heeft Oekraïne 42% ingeboet qua aantal in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

 

"De daling van de exportvolumes komt doordat de pluimveeproductie in het land daalde als gevolg van de bezetting van gebieden en de vernietiging van productiefaciliteiten", zei de organisatie, eraan toevoegend dat het blokkeren van zeehavens ook zijn tol eiste omdat de toenemende logistieke kosten een negatief effect hebben op de exportvolumes, alsook op de financiële stabiliteit van de eierexporteurs. De grootste importeurs van Oekraïense eieren zijn de EU, Singapore, de VAE en Israël, aldus de Oekraïense pluimvee-unie.

 

Capaciteitsvernietigingen

 

Sinds het begin van het conflict meldde de Oekraïense pluimvee-unie dat verschillende pluimveebedrijven waren beschadigd of vernietigd, alsook stierven miljoenen kippen van de honger. Geschat wordt dat het verlies van de Oekraïense eierindustrie zo’n 51 miljoen EUR bedraagt.

 

Export van eieren wordt hervat

 

Yevgeny Khailov, hoofd van de verkoopafdeling van het Oekraïense pluimveebedrijf Incuba LLC, schat dat sinds 24 februari het aantal legkippen in Oekraïne met minstens 40% is afgenomen. Veel pluimveebedrijven werken met een minimale bezettingsgraad. Nadat de Oekraïense havens hun activiteiten hadden stopgezet, kwam de export van eieren enkele maanden tot stilstand. De bevoorrading is echter geleidelijk hervat. "Pluimveebedrijven in West- en Centraal-Oekraïne exporteren al kippeneieren", zegt Khaylov. “Vandaag de dag gaan de leveringen via Polen en Roemenië. Maar tot nu toe zijn deze verre van het vooroorlogse niveau.”

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultry World – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën